Държавният глава отчете, че за първата година от мандата си е водил прагматична политика. „Поетите ангажименти са публични от първия ден", изтъкна той.

Росен Плевнелиев заедно с вицепрезидента Попова дадоха обширен брифинг на Дондуков 2 по повод една година от мандата си.

Плевнелиев призова на предстоящите парламентарни избори лидерите да внимават какво обещават на избирателите и да отправят реалистични обещания.

Президентът е доволен от тазгодишния успех на кампанията Българската Коледа, по която бяха изпратени над един милион смс-а. „За мен това означава, че в България живеят милион добри хора, които са готови да подадат ръка", изтъкна държавният глава.

„Днес президентската институция е надпартийна", каза още президентът. Той обеща да работи за напредъка и доброто име на България в Европа.

Плевнелиев е доволен от постигнатия консенсус по Закона за службите, пояснявайки, че сега на ход е Народното събрание. „Решени сме да сложим край на статуквото в службите", категоричен бе той.

Според него е постигната прозрачност в избора на конституционни съдии и главен прокурор. „Налагах вето с ясни аргументи", посочи още Плевнелиев.

По-късно обаче, когато вицето Попова взе думата, стана ясно, че тя е на друго мнение по отношение на главния прокурор.

Тя бе лаконична, но от коментара й стана ясно, че е на противоположното мнение на държавния глава.

Вицепрезидентът намекна, че не е доволна от процедурите за избор на главен прокурор. „Важна е оценката на обществото", коментира Попова, пояснявайки, че само това може да каже като член на президентската институция.

„Ако бях другаде, щях да кажа още, и щях да кажа други неща", обясни вицепрезидентът.

По думите на Росен Плевнелиев през 2012 г. е постигнат пробив в диверсификацията на газовите трасета и е подписан договорът за Южен Поток. Той приветства инициативата на кабинета за собствен добив на България в газ в Черно море.

„Националната програма за енергийна ефективност също набира скорост", посочи държавния глава и изтъкна, че от нея печелят всички българи. „Най-евтината енергия е спестената енергия", подчерта той.

„България даде пример за фискална дисциплина", коментира Плевнелиев. Според него сме постигнали фискални параметри, с които можем да се гордеем, но финансовата дисциплина не е достатъчна, а ни е необходим и растеж.

"България е силна, когато е свързана", каза още президентът и призова да продължи изграждането на ЖП трасета и магистрали.

Той се обяви категорично за ОП „Наука".

Плевнелиев е доволен и от напредъка, с който се развива Софиятех.

„Искам държавата да бъде близо до българите", посочи той и допълни - "държим вратите си отворени за тях".

Според президента страната ни е достоен член на НАТО и ЕС и играе активна роля в постигането на по-силна Европа. „България постави Балканите на фокус", изтъкна Росен Плевнелиев, уточнявайки, че Балканите са били акцент във външната му политика. „Застанахме зад европейската перспектива на Балканите", заяви той.

Президентът поясни, че е бил честен, когато не се съобразил с доклада за напредъка на Македония в частта за добросъседство. „Има проблеми за решаване" е мнението на държавния глава.

Той очерта и перспективите пред президентската институция за 2013 година. „Страната ни има три основни проблема, които трябва да бъдат решени успешно - дефицита на справедливост в обществото, недостатъчната приемственост и демографските проблеми". Президентът ще търси решение на тези проблеми чрез организиране на дискусии.

Той се обяви за работеща система за правораздаване. „Хората трябва да видят, че съдебната система произвежда резултати", каза той, допълвайки, че сега задача на ВСС, на правосъдния министър и главния прокурор е внимателно да четат препоръките на ЕК за съдебната ни система. Президентът бе категоричен, че ако няма приемственост между институциите, липсва и напредък.

„Икономиката не обича шокове", заяви държавният глава. „Изборите не трябва да се превръщат в риск за икономиката", допълни той.

Държавният глава призова министрите повече да работят, а не да участват в предизборните кампании. Той настоя в тях да се избягва партизанският подход.

Плевнелиев съобщи още, че ще предложи пакт за еврофондовете, чийто основен принцип ще бъде - ако нещо не работи, го поправи, ако работи, не го разваляй.

Разрешаването на демографските проблеми той вижда в много реформи в здравеопазването, образованието и социалната система и сподели, че е притеснен от ниската раждаемост през 2012 година.

Държавният глава обеща през тази година да работи за засилване на европейската интеграция в ЕС, за рязко подобряване на бизнес средата, за намаляване на корупцията и за набелязване на мерки за повече заетост.

„Образователната реформа е приоритет и през 2013 година", категоричен бе Росен Плевнелиев и настоя за силна връзка между бизнеса и образованието.

Държавният глава подготвя организирането на форум със Световната здравна организация за реформата в здравеопазването. Там трябва да се набележат мерки за електронното здравеопазване, реформата в спешната помощ и модернизацията на университетските болници.

Президентът коментира и избора на патриарх на Българската православна църква. „Като президент ще коментирам, че политиците няма да се месят в избора", каза той.

Държавният глава припомни пословичната скромност на покойния патриарх Максим и посочи, че имаме нужда от силна и единна църква.

Плевнелиев обеща да следи дебатите по новия Изборен кодекс, както и кампанията за парламентарни избори 2013. „Очаквам силно противопоставяне и тежки политически битки", подчерта той.

Президентът призова бързо да се приемат промените в изборното законодателство. „В интерес на ГЕРБ и на другите партии е да се договорят за правилата за изборите навреме", смята той. „Разберете се навреме за това, за което може да се разберете", настоя държавният глава.

По повод референдума за АЕЦ Белене той заяви: „Вярвам, че всеки един от нас може да допринесе за една по-добра България, например като гласува на предстоящия референдум". Според него националното допитване има смисъл, независимо от резултата. „Въпросът е логичен и има своя смисъл", изтъкна той.

Плевнелиев се надява първият референдум в демократичната ни история да остави силен отпечатък и да отприщи гражданската енергия. Президентът си пожелава още референдуми в неговия мандат.

„Продължаваме силно мотивиране напред", каза още той.

Държавният глава не се е отказал от идеята си да имаме закон за иновациите, който е трябвало да стане факт 2013 година и припомни, че няма право на законодателна инициатива, но не се предава и поставя въпроса на дневен ред.

„Когато нещо има смисъл, си го нося като диня под мишница," каза президентът.

Вицепрезидентът Маргарита Попова реши пък да се отчете за първата година от мандата си в няколко дни. В сряда на 23-ти тя ще отчете постигнатото в ресора й „Гражданство и убежище", а на 24-ти ще отчете сектор „Помилвания".

Днес Попова направи само кратко обобщение на първата си година като вицепрезидент. „Президентската институция в последните 12 месеца е в крак с историята. Искаме да живеем исторически и полагаме много усилия това да стане така", заяви Попова.

Тя е доволна, че поверените й ресори са станали видими и отчете приемственост в тях. Комисиите по помилвания, гражданство и убежище са станали вече институционализирани.

По думите на Попова в президентството работят мотивирани хора, така че президентската институция трябва да е балансьор в нелеката политическа обстановка. „Нито едно свое решение президентът не взе задкулисно", подчерта Маргарита Попова.

Тя каза, че вече може да се похвали не с едно, а с няколко помилвания.

Попова благодари на президента Росен Плевнелиев за човешкото отношение и за начина, по който ръководи екипа си.