Безпрецедентните шпионски разследвания от страна на американските и британските тайни служби на европейски институции и фирми, както и на граждани на Европейския Съюз, са груба атака върху гражданските права и фундаментите на демокрацията.

Това се отбелязва в позиция на наши природозащитници във връзка с разкритията от страна на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън за тайна програма на САЩ за подслушване и надзор в интернет.

„Зелените" хвалят действията на Сноудън, заявявайки, че „неговата смелост и социална отговорност заслужват благодарността и уважението на милионите граждани на ЕС и на европейските институции. Но за тези свои разкрития той е преследван от закона в своята родина".

Изискваме правителството на България да предложи политическо убежище на Едуард Сноудън и да го защити по всякакъв възможен начин от съдебни разследвания и искове от страни извън ЕС, настояват природозащитниците.

"Зелените" изразяваме нашата благодарност към Едуард Сноудън за неговия кураж и за заслугите му към гражданите на ЕС, заключват в позицията си те.