Част от протестиращите основаха в София движение "Освобождение", което възнамерява да участва в майските избори. Около стотина души се събраха в бившето кино "Освобождение" в София и поставиха началото на общобългарското движение.

Движението няма да има председател и лидер, обясни един от говорителите му Ивайло Франц от София. Той добави, че са учредили движението, за да се обединят и защитят всички протестиращи и да се наложат техните искания и решения на всички институции и власти в България.

Взехме решение за участие в парламентарните избори, за да не се пропилява енергията, надеждите и гласът и волята на народа български, добави още той, цитиран от БНР.

Другият говорител на движението - пловдивчанинът  Васил Кльонков, обеща „коренни, радикални промени в тази държава."

„Ще започнем от главата. Рибата мирише от главата. Ще изметем цялата политическа олигархия, която е в момента. Ще намерим начин как да го направим", изрази убеденост Кльонков и добави, че целта на движението е да „проведат гласа на народа в изборния вот, а не да бъде взет от партиите отново."

По време на срещата стана ясно, че „Освобождение" представлява не само българите у нас, но и тези зад граница.

Всички искания на протестиращите ще бъдат обединени в платформа на следващото събрание на движението.

Другите лица на протеста - Янаки Ганчев, Ангел Славчев, Дончо Дудев, Янко Петров, не участваха в създаването на движението.

Разграничението не е от нас като личности, а разграничението е във връзка с неща, които те искат да провеждат. Утре продължаваме с протестите, уточниха учредителите на „Освобождение."