В изявление от 15 септември неправителствената организация Репортери без Граници (RSF) протестира срещу задържането на сътрудника на сайта frognews.bg Йорго Пецас от ДАНС и затварянето на сайта "Опасните новини" в началото на септември.

"Присъединявайки се към Европейския Съюз България се ангажира да гарантира свободата на пресата. Задържането на Йорго Пецас е лош знак за свободата на действие на журналистите, които публикуват материали на теми считани за чувствителни от правителството" - подчертават от RSF.

Организацията припомня, че през юли е излязъл критичен доклад  на ЕС за неефикасната борба с корупцията в България и са последвали санкции. Според нея това би трябвало да подтикне правителството да подкрепя публикацията на информация, която разобличава корупцията.

България е на 51-во място сред 168 страни в последната световна класация за свободата на пресата, направена от Репортери без Граници.

Сайтът "Опасните новини" http://opasnite.net63.net публикуваше скандални анонимни материали със съмнителна достоверност. В част от публикациите е визиран Алексей Петров, бивш силов бос и настоящ секретен сътрудник на ДАНС, разконспириран от бившия министър на вътрешните работи Румен Петков. Според "Опасните новини" Алексей Петров е организирал престъпна мрежа за контрабанда и трафик на наркотици в самата ДАНС.

След затварянето на сайта от ДАНС обявиха, че той съдържал класифицирана информация. Така агенцията на практика потвърди, че част от изнесените скандални данни са верни.

Намесата на ДАНС предизвика незабавна реакция сред блогърите и правозащитните организации, които осъдиха намеренията на тайната полиция да се бори с анонимността в интернет. В момента материалите от затворения сайт са копирани и публикувани в много български блогове.