Русия и Франция могат да подпишат споразумението за предаване на първия френски хеликоптероносач „Мистрал" на Русия в края на октомври или началото на ноември. Това обяви Игор Севастянов, заместник-директор на руския държавен износител на оръжия Рособоронекспорт, предаде РИА „Новости".

Ако Франция изпълни задълженията си, то актът за прехвърляне ще бъде подписан в края на октомври или началото на ноември", подчерта той.

На 25 септември руският индустриален и търговски министър Денис Мантуров обяви, че доставките на хеликоптероносачите се очакват по план.

Русия сключи сделка с Франция за закупуване на два и с опция за още два хеликоптероносача "Мистрал". Първият, „Владивосток", трябва да бъде доставен есента на 2014 година, а вторият, „Севастопол", през 2015 година. Сделката е на стойност 1,2 милиарда евро.

В началото на септември френския президент Франсоа Оланд заплаши да прекрати споразумението заради намесата на Русия в украинската криза. Обаче по-късно френски дипломатически източник каза, че поръчката не е блокирана, а просто Оланд е заявил политическата си позиция. Френският президент обяви, че крайното решение за доставката ще бъде взето в края на октомври. Той постави две условия: да се запази примирието в Източна Украйна и политическо решение на конфликта.

Миналата седмица „Владивосток" приключи серията от морски изпитания.