Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин твърди, че над 2000 бежанци, които трябва да дойдат в страната ни, не са значителен брой. Според предложението на ЕК за задължителните квоти България трябва да приеме 2100 имигранти.

Според министър Калфин е необходимо да се направят няколко неща, заяви той пред БНР. "Те се съдържат и в българската позиция, които би трябвало да се променят. Ние можем да осигурим първоначални условия, но не можем да задължим бежанците да стоят в България.

Трябва да има преработка на тези Дъблински споразумения, според които, те са длъжни да стоят в страната, в която са влезли или разпределени.
Това няма как да стане - нито можем да ги арестуваме, нито можем да ги завържем", каза Калфин, който бе външен министър в правителството на Сергей Станишев (2005-2009 година).

Министърът на труда и социалната политика на България призна, че част от пришълците предпочитат да останат в Швеция или в Германия, или в някоя от по-богатите страни. "Да останат и да работят, отколкото в България. Така че, ние трябва да сме наясно, че в България трудно можем да предложим равнище на заплащане, социална система, такава, каквато имат другите страни.

Съобразно с това, което имаме в България, всеки, който би искал да дойде да работи, да се включи действително в икономическия живот, би трябвало да потърсим такава възможност", заяви Калфин.

По-късно през деня вицепремиерът Калфин ще участва в среща на социалните министри на страните от Европейския съюз в Стокхолм. Те ще обсъждат възможностите за подобряване на условията на труд в рамките на единния пазар.