Президентът е сезирал ДАНС за хакерските атаки към сайтовете на ЦИК, МВР и ГРАО. Това стана ясно от изявление на държавния глава Росен Плевнелиев, посветено на изборите.

"Не би следвало да бъдем големи оптимисти за гласуването в парламента", сподели Плевнелиев. Той обаче се надява депутатите да размислят и да постъпят отговорно към референдума, въпреки че политическите партии се опитали да потопят референдума по време на кампанията.

Припомняме, избирателната активност - 39,67%, на проведения национален референдум не е достатъчна, за да има той задължителна сила. Това става ясно от окончателните данни за активността, които Централната избирателна комисия (ЦИК). По закон той трябва да отиде в парламента, където депутатите да определят изхода на допитването да има или не електронно гласуване.

За да е задължителено допитването до народа, на него трябва да са гласували поне толкова избиратели, колкото са гласували на последните парламентарни избори, а именно - 48.66%, каквато е била избирателната активност на парламентарните избори миналата година.

 

Конституционни съдии и депутати в деня на вота се обаждали на Росен Плевнелиев, за да му кажат, че се налагало два пъти да ходят до тъмната стаичка и да искат бюлетина за вота.

Плевнелиев спомена и странните хакерски атаки в деня на изборите. "Аз няма да забравя този казус", закани се той и каза, че е сезирал службите. "Очаквам обяснение", категоричен бе държавният глава.

"За мен тези хакерски атаки не са случайни", сподели той. Целта, според него, била да се подхранят съмненията, че електронният вот не би следвало да е честен и може да се манипулира. "За мен това е Костинброд 2", заяви Росен Плевнелиев.  Той очаква отговори кой стои зад тези атаки и кой от ЦИК е разпоредил да не се дават на избирателите бюлетини за референдума.

Държавният глава очаква честен анализ от политиците за казуса с Арена Армеец и провалената организация на вота от ЦИК. Според него се налага промяна на изборния кодекс и преосмисляне как ЦИК да действа и работи занапред като отказа да даде еднозначен отговор налага ли се оставката на изборната комисия.

Много е вредно да крием проблемите, да замитаме проблемите, по този начин те ще се възпроизвеждат, сподели той.
Притеснен съм от случилото се в неделя, категоричен бе Росен Плевнелиев.

"Внимателно да погледнем към референдума и да чуем какво ни каза народът". Това призова президентът Росен Плевнелиев.

"Още преди да успеем да прочетем гласа на хората политическата действителност ни напомни за всички проблеми, с които обществото трябва да се справим", подчерта той.

"Гражданите искат днес да бъдат активни участници във вземането на решения в държавата", заяви държавният глава. Той остро критикува противоправното поведение на някои политици. "Този референдум не бе на президента, нито на група граждани, които искат да се въведе електронното гласуване", смята Плевнелиев.

Той благодари на всички, които отидоха да гласуват "За" и "Против" въпроса от референдума. Държавният глава не си спести критиките за пълното затъмнение, според него, по темата за референдума. "Проведеният референдум е безспорен успех", категоричен е президентът. "Избирателите искат да бъдат питани и да бъдат чути", смята той.

Развенчали се няколко мита в референдума- че обществото ни не е узряло за допитване. Над 1 800 000 българи са гласували за референдума. Нямало политически пристрастия в участието в допитването, според държавния глава.

Хората гласували в името на държавността. Преодолян бил митът, че вот: "две в едно" щял да затрудни гласуването. Затруднили ги странни законодателни решения за гласуването. "На този референдум натрупахме опит", смята държавният глава. Неуредиците в нощта на изборите, според него, показали, че ще се облекчи вота с електронен вот.

"Народът се произнесе, сега предстои и народните представители да вземат своето отговорно решение", призова Росен Плевнелиев. "Не очаквам в парламента да се губи време", смята той. Хората, според него, искат промяна на политическата система. Голяма политическа грешка от страна на властта би било ако тя не чуе какво искат хората с референдума.

Той очаква още в НС при разглеждането на референдума да няма процедурни хватки.

Демокрацията не се измерва с цифри и факти, тя не се измерва и с проценти, подчерта президентът. Нямало купен, корпоративен и манипулиран вот в референдума.  Това са истински гласове на хора, които обичат държавата си, смята Плевнелиев. В НС трябвало да имат предвид това като гледат допитването. Депутатите трябвало да осъзнаят историческата отговорност, с която са натоварени при разглеждане на референдума. Щяло да стане ясно кой иска да чуе хората и кой иска задкулисно да определя дневния ред на обществото.