Оставката на кабинета май се отлага - ГЕРБ не я искали. Това прозвуча от брифинга на столетницата в Народното събрание.

Колкото по-бързо се проведат избори, толкова по-добре за страната, категоричен бе БСП лидерът Сергей Станишев. Виждам много ясно, че никой друг не иска спешни избори, смята обаче той.
Още след огласяването на идеята му за избори през юли, всички формации започнали да се дърпат - най вече ГЕРБ.

Другите политически сили не искат спешни избори, повтори той. Според Станишев е възможно да се произведат избори през юли.
След като няма политическа воля обаче, не смятам, че кабинетът трябва да бърза, заяви БСП лидерът. Попитан кой няма политическа воля, той бе категоричен - ГЕРБ.

Лидерът на БСП Сергей Станишев критикува поведението на опозицията днес, която не се регистрира за началото на заседанието и провали дебатите по референдума за изборната система. ГЕРБ за пореден път показаха, че са лицемерни, заяви той.

Според Станишев след като столетницата обявила, че подкрепя задължителното гласуване, опозицията се изплашила и сега разглеждала референдума единствено като политически инструмент, който да използва в политическото говорене. Ние държим Народното събрание да се произнесе по тези 3 въпроса, записани в подписката, изтъкна Сергей Станишев.

ГЕРБ и инициативният комитет за провеждането на референдума излъгали хората, подписали се в подписката за провеждане на всенародно допитване за изборната система. Това мнение изрази от своя страна червеният депутат Янаки Стоилов.

Питам се утре, когато се постави въпросът за гласуването на вота на недоверие към правителството, дали ГЕРБ ще бъдат в залата, защото следващият въпрос е по произнасянето за провеждането на национален референдум, недоумява той. Да не стане така, че ГЕРБ се оказват в подкрепа на правителството, допълни депутатът.

Той е притеснен и от обещанията, които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дава от САЩ. Преди да се обещават облаги на чужди фирми, трябва да се каже как евентуалното партньорство с тях ще донесе облаги за България, изтъкна Стоилов. Социалистът е притеснен, че отново ще се разреши проучването на шистов газ у нас.