Администрацията на американския президент Барак Обама призна, че не е спазвала стандартите си за защита на цивилното население при въздушните удари в Ирак и Сирия, отбелязват американски медии.

Говорителят на американския Национален съвет за сигурност Катлин Хейдън подчерта, че наложените от президента Обама миналата година стандарти, които изискват, че „почти сигурно" няма да пострадат цивилни при безпилотни атаки, не са били приложени по време на авиоударите срещу „Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

Според уточнение на Хейдън стандартът „почти сигурно" се прилагал „само когато ние предприемем директни мерки „извън районите на активни военни действия - просто не съвпада с това, което виждаме в Ирак и Сирия точно сега".

Тя добави, че американските военни операции срещу ислямистите в Сирия „като всички американски военни операции се провеждат в съответствие със законите на въоръжения конфликт...".

Не може да се установи влиянието на реформите на Обама за избягване на цивилни жертви при провеждане на безпилотни атаки, тъй като американските безпилотни удари остават секретни. Но според базираното във Великобритания Бюро за разследваща журналистика след промените през 2013 година продължават да загиват цивилни в Йемен при американски безпилотни удари, но няма цивилни жертви в Пакистан.