Белгийската полиция е задържала трима мъже в западния белгийски град Кортрийк заради връзки с „радикализирани групи", като при претърсването на домовете им е открила оръжия, съобщиха прокурори, цитирани от „Ройтерс".

По-рано през януари белгийската полиция уби двама въоръжени в град Вервие в източната част на страната по време на една от няколкото полицейски акции срещу ислямистка група, която според властите се е готвела да започне нападения срещу полицията.

Потвърждавайки арестите, говорителка на прокуратурата заяви, че те проверяват дали има някакви връзки между тримата задържани и ислямистката групировка.

Въоръжените мъже, убити във Вервие, се смята, че са се били в Сирия преди да се завърнат в Белгия.

Белгийските власти изчисляват, че около 350 души са напуснали Белгия да се бият заедно с групировки като „Ислямска държава" в Сирия и Ирак, като някои от тях планират атаки в Белгия при завръщането си от конфликтната зона.

Междувременно петима души са арестувани от специалните полицейски сили в южния френски град Люнел при операция за разбиване на джихадистки мрежи, съобщава "Франс прес".

Петимата са близки на жители на града, заминали на джихад в Близкия изток, посочват френските власти. Двама от задържани се били върнали от Сирия.

Градчето Люнел в департамент Еро привлякло вниманието на спецчастите, след като местни медии съобщили, че десет местни жители възнамеряват да заминат за Сирия, за да се бият в редиците на ислямистите.

В Люнел живеят около 26 000 души. От миналото лято двайсетина млади мюсюлмани от града са заминали да се бият в Сирия, а шестима от тях, на възраст между 18 и 30 години, са загинали от октомври досега, съобщиха френските власти. Един от шестимата бил студент по информатика, друг бил зидар, а трети - управител на кафене.