Съществува реална опасност такса „отпадъци" да продължи да бъде допълнителен данък върху стойността на недвижимите имоти, а не плащане за действително направения боклук. За това предупреждават от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Според бизнеса държавните институции не проявяват достатъчна активност по привеждане на таксата за събиране на отпадъци в съответствие с принципа „замърсителят да плаща". От промишлената палата припомнят, че нормативното решение за това е отлагано многократно от 16 юни миналата година досега. Забелязвала се и пасивност на държавните и общинските власти за привеждането на решението в действие.

В писмо до медиите от БТПП изтъкват, че несправедливото разпределение на таксата „отпадъци" не е единствената вредна последица за икономиката. Липсата на стимул генериращите боклуци да търсят начини за намаляването им също била вредна.

От Българската търговско-промишлена палата са категорични, че няма да подкрепят никакво по-нататъшно отлагане на решаването на въпроса по отношение на такса смет.

Подчертава се, че в държавите, въвели тези принципи на действие, ползите са безспорни за всички. „Ако има среди, незаинтересовани това да се случи в България, това не е причина обществото да толерира поредното отлагане на решаването на въпроса", категорични са от Българската търговско-промишлена палата.

От палатата са настояли пред Консултативния съвет за индустриална стабилност към икономическото министерство да изпрати писмо до Министерството на финансите и да поиска действията на компетентните органи да бъдат ускорени. От 16 юни миналата година е създадена работна група за разработване на методика за изготвяне на план-сметка за необходимите разходи за дейностите и за видовете основи, които служат за определяне на размера на таксата за битови отпадъци и съответно за предложения за изменение на Закона за местните данъци и такси. Резултат обаче няма.

От Министерството на икономиката вчера са информирали, че писмото е изпратено.