Турската авиация вече втори ден бомбандира бази на кюрдските бойци в Северен Ирак, съобщава телевизия CNN-Turk, позовавайки се на неназован военен източник.
Турският генерален щаб все още не е потвърдил това съобщение.  

Подразделения на турската армия, които от седмици вече са съсредоточени по границата за борба с кюрдските сепаратисти, вече са навлезли в Северен Ирак. Това пишат редица  медии, цитирани от РИА Новости.

Според информация на "Ени Шафак" турските спецчасти провеждат операции на 40 - 50 километра навътре в страната, атакуват лагери на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и преследват бойци на организацията.
В операцията участва и авиация - вертолети и истребители F-16.

В съобщението си „Заман" се позовава на изказвания на официалния представител на правителството Джемил Чичек, направено на съвещание на управляващата партия. Той също е казал, че САЩ са информирани за провеждането на трансграничната операция и с американските военни се обменя разузнавателна информация.

На този етап няма потвърждение на информацията от официални представители и от военните, посочва обаче РИА Новости.

Днес се очаква на заседание на Съвета за национална сигурност да бъде обсъдено противодействието на кюрдските сепаратисти.
Заседанието ще се проведе в Анкара и ще се председателства от президента Абдула Гюл.

Миналата седмица парламентът на Турция предостави мандат за трансгранична военна операция в Северен Ирак на правителството. По данни на турските военни там са съсредоточени около 3.500 курдски сепаратисти.
Вчера премиерът Ердоган, по време на посещението си в Лондон, заяви, че военна операция може да бъде започната в най-близко време. Представители на ЕС и главният секретар на САЩ Кондолиза Райс призоваха Турция да се въздържа от агресия.
Също вчера иракският премиер Нури ал-Малики обяви, че от своя страна властите ще закрият всички бюра на ПКК.

Кюрдската работническа партия води от 1984 година въоръжена борба за независимост. До този момент конфликтът е взел около 40 000 жертви.
ПКК организира атентати, а сблъсъците между бойни групи на кюрдите и турските военни са непрекъснати.

Преди дни бойци на ПКК нападнаха турско военно подразделение, където при конфликта загинаха 12, а бяха отвлечени 8 турски военни.
Малко след това информационните агенции разпространиха изявление от страна на ПКК, че прекратява едностранно въоръжената борба срещу турската власт. Първоизточникът на изявлението бе информационната агенция на Патриотичния съюз на Кюрдистан.