Споразумението за иранската ядрена програма ще позволи на Техеран чрез милиардите долари, получени вследствие на вдигането на санкциите, да финансира тероризъм по целия свят. Това предупреди израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран "Франс прес".

Иран ще получи стотици милиарди долари благодарение на инвестициите след вдигането на санкциите да финансира политиката си на агресия и тероризъм в Близкия изток, Северна Африка и на други места, изтъкна Нетаняху след среща с италианския премиер Матео Ренци.

Израелският ръководител постави на равна нога заплахата, която представляват терористичната организация "Ислямска държава" и иранската ядрена програма, като все пак според него втората е по-сериозна.

"Варварството на "Ислямска държава" прикова вниманието на света с основание, но аз смятам, че има една по-сериозна заплаха, създадена от една друга ислямска държава, Ислямската държава Иран, и по-специално продължаващата й ядрена програма", подчерта зраелският премиер.

Израел не е против иранска ядрена програма за мирни цели, но споразумението от Лозана от 14 юли между Техеран и шестте световни сили ще позволи на Иран да запази и разшири една заплашителна инфраструктура, напълно безполезна за граждански ядрени цели, но напълно необходима за производство на ядрени оръжия, изтъкна Нетаняху.