Един от водещите сирийски опозиционери, Риад Сейф, обвинен в нарушаване на забраната за демонстрации, беше освободен днес под гаранция в очакване на процеса, предаде Ройтерс.

Заедно с него бяха освободени и редица правозащитници като Катерин Тали, уточнява АФП.

Риад Сейф беше задържан преди дни при поредната демонстрация срещу режима на Башар Асад. Лидерът на Сирия от средата на март е подложен на серия от демонстрации с искане за реформи и отмяна на извънредното положение в страната, което е в сила от 1963 г.

Над 850 души бяха убити, а хиляди ранени от началото на протестите в Сирия. Близо 8000 души бяха вкарани в затворите при опита на Башар Асад да смаже вълненията. Режимът определи ежедневните протести като провокирани от въоръжени терористични банди, подкрепяни от чужбина и ислямисти.

Риад Сейф е една от изявените фигури на сирийската опозиция. Бивш парламентарист той придобива известност с подписването през 2005 г. заедно с други 12 опозиционери така наречената „Дамаска декларация", която настоява да се сложи край на режима на фамилията Асад, която управлява страната от 1963 г. и за провеждане на граждански реформи.

Документът е резултат на надеждите на лидерите на „Дамаска пролет" от 2001 г., когато на власт се възкачи Башар Асад с обещания за либерализация на режима на баща му Хафес Асад. В замяна на това Риад Сейф беше осъден на 5 години затвор в обвинение за опит за промяна на конституцията с незаконни средства. През февруари 2006 г. той беше задържан едва месец след излизането си от затвора.

През 2008 г. той отново беше осъден на 2 и половина години затвор за призивите си за демократизация в Сирия.

Риад Сейф е депутат два мандата през 1994 г. и 1998 г., през които той настоява в страната да започнат незабавни икономически реформи. Постепенно около себе си той оформя кръг от съмишленици. През 2000 г. той придобива популярност като „Приятели на гражданското общество".

Няколко месеца по-късно той създава собствена партия - Движение за социален мир.