Във връзка с подмяната на „Рибния буквар" от музея в Сливен прокурор Николай Соларов заяви, че поне на трима служители, заедно с директора на музея, ще бъде потърсена отговорност.

Той допълни, че информацията по делото е класифицирана и добави, че по разследването се използват СРС-та. Прокурорът допълни, че са работи поне по четири версии.

Според него напълно възможно е подмененият Рибен буквар все още да е на територията на страната, но е напълно вероятно е и да е изнесен извън нея.

Тези две версии са еднакво тежки, обясни Соларов. Той каза още, че над 6 000 лева струват запазените екземпляри на Рибния буквар.

По думите му най-повърхностна е версията, че наследниците, които са го дарили на музея, са го заменили с подобрено копие. Освен това е установено, че подмененият вариант е фототипно издание на това от 1824 година.

Шест са големите културни кражби у нас, каза още прокурорът. Изключително нагла, според Соларов е врачанската кражба от 2003 година.

Разследването установява, че директорът на музея от осем месеца е знаел, че се изнасят предмети от хранилището и нищо не е предприел. Повдигнахме обвинение срещу директора на музея за безстопанственост, каза още обвинителят.

При ловешката кражба от 2004 година е повдигнати обвинение за вещно укривателство. Следващите големи кражби са във Велико Търново от 2005 и 2006 година.

В три от големите кражби са замесени едни и същи лица, обясни Соларов.

Последните 20-ина години музеите не са си вършили работата, категоричен е прокурорът.

За по голяма част от експонатите не може да се докаже, че  принадлежат на музеите