Делегация на ОАО Лукойл, водена лично от президента на компанията Вагит Алекперов, се срещна последователно с премиера Орешарски и президента Плевнелиев.

Като добра инвестиция министър-председателят е определил комплекса за преработка на тежки отпадъци в Лукойл Нефтохим Бургас.

Проектът за неговото изграждане е бил и основна тема на разговорите както в МС, така и с държавния глава.

Орешарски е приветствал разширяването на дейността на Лукойл в България, като общата стойност на инвестицията за осъществяване на първия етап от проекта - изграждане на основна инсталация за хидрокрекинг на гудрон, както и спомагателни инсталации, възлиза общо на 1,5 милиарда долара и се предвижда строителството да приключи в срок от 36 месеца.

„Изграждането на новия завод на „Лукойл" за преработка на нефт в Бургас създава не само по-добра икономическа перспектива за отделните региони в България, но има положителен ефект и за позиционирането на страната ни като износител на горива, е заявил по-късно и президентът Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава, при свито вътрешно потребление поради икономическата криза, България има интерес да насърчи инвестициите и износа като фактори за растеж.

От своя страна Вагит Алекперов е изтъкнал, че през 2015 година България ще почувства положителните резултати от откриването на новия комплекс за преработка на петрол.

Запознавайки българския държавен глава с дейността на „Лукойл" в света и в региона на Югоизточна Европа, Алекперов е изтъкнал, че успехът на компанията се дължи не само в увеличаването на добива на нефт, но и в търсенето на нови находища.

През следващите десет години Лукойл планира да инвестира над 130 млрд. долара в нови проекти.

В изграждането на комплекса в Бургас са ангажирани пряко 2 000 души, а заедно с организациите, извършващи заготовка за монтаж, общият брой на работните места надвишава 3 000. Редица дейности, свързани с проектирането, транспорта, логистиката и производството на части и оборудване, се осъществяват от български фирми-подизпълнители.

Завършването и на следващия етап от проекта с изграждането на втората основна инсталация за хидрокрекинг на вакуум газьол може да превърне бургаската рафинерия в международен лидер по енергийна и производствена ефективност., тъй като в света има само 6 страни с подобни действащи инсталации - Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт.