Нивата на реките в цялата страна продължават да бъдат високи. Това признание направи пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

С оглед на това тя събра на заседание днес междуведомствената работна група за превенция на наводненията към Министерски съвет и покани за съвети областните управители.

Министър Василева увери, че нивата на реките в цялата страна се следят, а областните управители са заявили своята готовност за организация по места и мобилизиране на всички усилия, за да не се стигне отново до „воден ад".

„Нивата на реките са във високите прагове", посочи министърът на околната среда и напомни, че тепърва се очаква температурите да са покачват, да започне снеготопенето, което ще доведе и до още по-голямо повишаване на нивата на реките у нас. Най-сериозно е положението по поречията на реките Марица, Арда и Места, стана ясно още от думите на министъра.

„Трябва с особено внимание да наблюдаваме ситуацията", призова Василева.

Тя разказа подробности от днешното заседание на междуведомствената работна група, на което областните управители са споделили опита си от бедствената обстановка, наводненията, обилните снеговалежи.

Областните управители представиха и идеи за промяна на законодателството, както и за възможността да се формира конкретен фонд, който да бъде използван специално за превенцията", разказа екоминистърът и отново отсече, че всички са се обединили около тезата, че по-важно е средствата и усилията да бъдат влагани в превенцията, а не в справянето с щетите.