Нови яростни критики към Иранотправи израелският премиер Бенямин Нетаняху, съобщи "Аарец".

Днес, международния ден в памет на жертвите на Холокоста, той обвини Ислямската република не само в отричането на историческия Холокост, но и в подготвянето на нов геноцид срещу евреите.

"Холокостът се отрича от централна държава в света. Не от отделни групи, нито от от отделни хора или маргинали. Те се подготвят за ново унищожение на Израел." - заяви той пред израелския кабинет.

Нетаняху е категоричен, че подобна заплаха не трябва и няма да бъде подценена. Премиерът отново подчерта, че сред най-важните задачи на правителството е да не допуска Техеран да се превърне в ядрена сила. 

Той предупреди министрите и за друга заплаха срещу страната - сирийското химическо оръжие, което може да попадне в ръцете на групировката "Хизбула".

В събота, представител на иранските власти заяви, че Техеран ще счита военна операция срещу Сирия като нападение и срещу Иран.

Темата за възможна война с Иран бе засегната от израелските власти и на форума в Давос по-рано тази седмица.

Израелският президент Шимон Перес и министърът на отбраната Ехуд Барак заявиха, че според тях въпреки наложените санкции, до военна операция ще се стигне, тъй като икономическите и политически средства няма да бъдат достатъчни.

Техеран не успя да убеди Запада в мирните цели на своята ядрена програма. Срещу него бяха наложени серии санкции. В отговор, Иран също предприе ответни действия.