Сценарият, при който се допуска икономиката на Гърция да премине през някаква форма на фалит или минимум преструктуриране на дълга не трябва да се изключва. Европейските лидери пък трябва да обмислят и приемат план "Б" за недопускане разпространението на кризата в други страни от еврозоната, пише финансистът Джордж Сорос.

Според него Гърция под пълна пара отива към фалит или преструктуриране на дълга със съвършено непредсказуеми последствия. В даден момент банкрутът ще стане неизбежен, но не бива този процес да бъде хаотичен.

По думите му случаят с Гърция трябва да мобилизира проевропейските сили и да се демонстрира воля, че когато дадена национална политика е несъстоятелна, проблемите могат да се решат с общите усилия на ЕС, информира money.bg.

Европейските политици трябва да се замислят над т.нар. план „Б", изхождайки от вероятността, че разпространението на дълговата криза в еврозоната няма да се избегне. Трябва да се помисли как да се защитят не толкова отслабените икономики на региона.

Мнението на Сорос идва на фона на сериозните дискусии в ЕС по повод спасяването на Гърция от фалит.