Петима депутати внесоха в деловодството на Конституционния съд искане за тълкуване на две норми от Конституцията, свързани с промените в основния закон, внесени преди дни в парламента от 180 народни представители.

Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви пред журналисти, че искат тълкуване на въпроса дали ще представлява промяна на формата на държавно управление разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии, които самостоятелно да решават кадровите въпроси, а пленумът на ВСС да решава общите и принципни въпроси.

Вторият въпрос, по който настояват Конституционният съд да се произнесе, е каква е числеността и разпределението по квоти в двете колегии на ВСС.

Припомняме, в петък в деловодството на Народното събрание бе внесен новият конституционен проект с трите консенсусни точки - разделя се ВСС на две колегии, пряк избор на магистратската квота и усилване на правомощията на Инспектората. Под проекта се подписаха 180 народни представители. Сред тях бяха всички от ПГ на ГЕРБ, всички от ДПС, всички реформатори, 14 депутати от БДЦ, без Мартин Иванов, който не бе в страната, както и трима от АБВ.

В новия проект се запазват квотите, както в първия вариант: в съдийската колегия съотношението е 8:5 - 8 съдии се избират от магистратите, а 5 - от парламента. В прокурорската колегия пропорцията е 6:6.

Eдин от компромисите е, че гласуването във ВСС ще бъде тайно.

От „оригиналния" настоящ проект остана още нещо в новия - ограничена възможност за сезиране на КС от Висшия адвокатски съвет.

Депутатът от ГЕРБ поясни, че са предложили подробна аргументация с оглед две тълкувателни решения на Конституционния съд и очакват той да се произнесе и този път. Искането е подписано от 144 народни представители.

Заедно с Данаил Кирилов бяха и патриотът и Емил Димитров-Ревизоро, реформаторът Борислав Великов, Красимира Ковачка от БДЦ и Станислав Анастасов от ДПС.

Кирилов поясни, че са се консултирали със специалисти и преподаватели в областта на конституционно-правната материя и смятат, че би следвало да получат отговор от Конституционния на поставените въпроси. Би било своевременно, по думите му, ако до средата или в края на септември Конституционният съд излезе със становището.

Припомняме, една от уговорките на партиите, подкрепящи промените в Конституцията е, че те ще бъдат такива, каквито постанови Конституционният съд - ако реши да отговори на въпросите.