Националният съвет за тристранно сътрудничество се зае с промените в пенсионната система и осигурителния стаж.

След като само преди час от КНСБ обявиха на своя пресконференция, че не са доволни от водения тристранен диалог в държавата, синдикатът получи възможността да се обяви публично против предлагани промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

Една от съществените предложени промени, представени от шефа на Националния осигурителен институт Бисер Петков, касае възможността за закупуване на осигурителен стаж от наследници.

Поисканото изменение дава възможността на непълнолетен гражданин да закупи недостигащите за пенсиониране години на своя починал родител от неговото образование, за да може по този начин да получи наследствена пенсия.
Съпруг или съпруга на починал гражданин може да купи такъв стаж само пет години преди собственото му пенсиониране.

Ася Гонева от КНСБ се обяви твърдо против подобна промяна и заяви, че синдикатът няма да подкрепи наредбата в такъв вид да влезе в Министерския съвет.
"Пенсионната система не може да носи отговорностите за всички осигурителни рискове в държавата", отсече Гонева и заяви, че не приема такъв подход.

Тази промяна, според КНСБ, прилича на политическото решение за т. нар. социална инвалидна пенсия от преди години, заради които сега всички „си скубят косите".

Ася Гонева не се съгласи с твърдението, че трябва да се следят в този случай принципите на наследственото право и предупреди, че такава промяна ще се отрази негативно във финансово отношение.
"Допълнително развращаване на пенсионната система не е нужна", заявиха още от КНСБ по време на заседанието на тристранния съвет.

Наследствена пенсия се получава от децата до навършване на 18 години, поясни на свой ред социалният министър Хасан Адемов. Вдовците пък получават такава пенсия 5 години преди пенсиониране. Министърът изрази готовност при липса на достатъчно подкрепа този текст да отпадне.

От своя страна шефът на НОИ обяви още, че се въвеждат нови възможности, които ще облекчат осигурените лица, като например заявленията за отпускане на пенсии да се подават по електронен път.

 

След заседанието социалният министър Хасан Адемов обясни пред медиите, че НСТС трябва още веднъж да обсъди текста за откупуването на осигурителен стаж на починал човек с висше образование от наследниците му.

Не бива да смесваме социалното осигуряване със социалното подпомагане, коментира Адемов. Той е съгласен, че така предложения текст е действително смесване на двете системи.

Министърът обаче се надява да се внесе въпросния текст за обсъждане в МС, защото от него зависи изплащането на пенсиите за този кръг хора, които попадат в обхвата на спорния текст.

КНСБ са на особено мнение по този въпрос. Покупко-продажба с наследствени пенсии не трябва да бъде допускана, каза и Ася Гонева от КНСБ. Не трябва да се допуска да се купува тази пенсия, смята тя. Вносител на спорния текст е НОИ.