България е на челно място по брой на деца до три години, които не живеят със своите семейства и това трябва да се промени.

Това каза Милена Харизанова - програмен директор „Социални услуги" към УНИЦЕФ - България, цитирана от БНР. Днес и утре конференция в София събира експерти от много страни за обсъждане на въпроса как да спре настаняването на деца до три години в институции.

"През последните три години има намаляване с 25 на сто на оставените в институции деца на възраст до 3 години", посочи тя.

Първата причина за отглеждане на децата извън семействата е бедността, втората - уврежданията, обясни Харизанова и подчерта, че е много важно да се създадат условия за отглеждане и интегриране на деца с увреждания. Трябва да се подкрепят по-активно семействата с проблеми, категорична е тя.

Новият закон за детето предвижда координирани действия между институциите и с неправителствени организации, които наистина водят до резултати, обясни Харизанова.

Около 1200 в около 80 общини са в момента приемните семейства, съобщи тя.
"Под 10 процента са одобрените семейства, в които все още не е настанено дете. Разви се приемната грижа и за бебета и новородени деца", каза още Милена Харизанова.