Сигналите от граждани, които са попаднали в партийна подписка, без да са участвали реално и съдържат достатъчно данни, ще бъдат препратени на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

Краденето на лични данни трябва да се спре, категоричен Йовчев
Още...

Сигналите, в които се съдържат данни за престъпление, пък ще бъдат предадени на прокуратурата.

Това обяви на извънреден брифинг Камелия Нейкова от ЦИК след среща с представители на прокуратурата и КЗЛД.

От ЦИК призовават хората, които са потърпевши, да препращат сигналите си в КЗЛД. Сигналите трябва да отговарят на изискванията на КЗЛД.

Как ще се администрират сигнали от пострадалите до утре ще бъде оповестено на сайта на трите институции, така че гражданите ще могат да се информират как да подават сигнали.

Над 250 сигнала към момента са постъпили в ЦИК от потърпевши. Една трета от тях не съдържат три имена и други идентифициращи данни. Затова и по тях не може да се работи.

Други сигнали пък са подадени собственоръчно в администрацията на ЦИК и съдържат всички нужни атрибути. Тези сигнали ще бъдат предадени на компетентните органи.

От думите на Камелия Нейкова стана ясно, че ЦИК може да отправи законодателно предложение по този казус, чак след евровота. Промените според нея могат да намерят място не в Изборния кодекс, а в Закона за защита на личните данни.

Санкцията, която може да понесе партия нарушител, е парична глоба. Изборният кодекс не предвижда изключване от вота на партия нарушителка. Вината ще се носи от конкретно физическо лице, злоупотребило с подписката, а не партията, стана ясно още от брифинга на ЦИК.