Министърът на културата Вежди Рашидов получи чрез прокуратурата и МВР заловени уникални културни ценности и веднага ги предаде на шефа на Националния исторически музей проф.Божидар Димитров.

Министърът на културата Вежди Рашидов отбеляза, че България много е крадена, но и изтъкна, че правителството прави всичко възможно ценностите да се връщат. „Това е пътят, за да станем нация", подчерта той и съобщи, че в момента се полагат усилия да си върнем от Италия 160 български ценни икони.

Предстои да отидем и в Америка, и да си върнем български ценности, добави той и подчерта, че ценностите ни правят силни и богати.

Вежди Рашидов изказа благодарност на органите на прокуратурата и МВР за съдействието.

Находките са бронзова тракийска ризница от 5-4 в. преди Христа, римско въоръжение и изключително ценна старопечатна книга на Теофилакт - архиепископ на България.

Бронята е един от най-добрите екземпляри откривани в земите на траките. Тя е прихваната от органите на МВР и иззета, докато била в процес на реставриране. Затова експонатът не е възстановен напълно и ще бъде допълнително реставриран.

Ризницата се състои от две части - гръдна и гръбна, запазени заедно с разширенията, образуващи своеобразна „пола", която дава и наименованието на този вид брони - камбановидни.

Отворът на шията не е изрязан, а образува висока яка, която от вътрешната част е била укрепена с железни пластини, част от които също са запазени.

Върху двете части на бронята с вдлъбнат двоен кант, изключително прецизно и художествено, е означена човешка мускулатура.

Вероятно предоставеният от Районна прокуратура - Пловдив екземпляр е бил притежание на тракийски аристократ и воин и е открит в богато погребение.

Освен експозиционна, ризницата има и значима научна стойност, тъй като запазените от вътрешната страна железни части и забелязаните поправки могат да послужат за точна възстановка на този тип предпазно въоръжение.

Според експертите на НИМ, новите експонати ще бъдат изложени в навечерието на Деня на народните будители.

Византийският император - Василий 2 българоубиец, след като в 1018 година покорява България, все пак запазва българската аристокрация, а Българската Патриаршия я понижава в ранг архиепископия, но я прави независима в Константинополската патриаршия, поясни Божидар Димитров по повод книгата на Теофилакт.

На практика българската архиепископия била отделно учреждение, чийто архиепископи назначава лично византийския император. Теофилакт е известен от края на 11 - първите десетилетия на 12 век, като изключителен плодовит автор. Едно от най-ценните негови съчинения е „Житие на св. Климент Охридски". Имал е и теологически изследвания върху светото Евангелие и върху новия завет, които се смятат за образец на християнската теология.

Били са интересни и признати, не само в православния, но и в католическия свят, което е много рядко срещано, изтъкна Божидар Димитров. Няколко десетилетия след измислянето на печатната машина, неговите съчинения започват да се издават в западния свят, добави Димитров и посочи, че уникалната книга е издадена в Париж през 1542 година.

„За нас е много важно, че името на България в онези времена - 16 век, е било споменавано в Европа, във връзка с един български автор и то във връзка с изследване на толкова важна книга, като светото Евангелие и Новия завет, коментира Божидар Димитров.