В 62 населени места в Ямболско вече има заразени от болестта "син език" преживни животни. Броят на умрелите надхвърля 270, предаде БНР.

Всички населени места в крайграничната община Болярово са засегнати от болестта. Въпреки дезинфекцията на стопанските постройки, заболяването продължава да се разпространява, алармира д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол.

Тунджа и Елхово са сред силно засегнатите общини. Превантивните мерки навсякъде се спазват, но влажното и топло време продължава да е основната причина за разпространението на комарите, които пренасят заболяването "син език".

Според д-р Колев намаление на заболеваемостта може да се очаква чак през ноември. Вече е започнало загробване на починалите животни, тъй като колите на екарисажите нямат достатъчно капацитет.

От фонд "Земеделие" съобщиха, че на 2 октомври изтича крайният срок, в който земеделските производители могат да заявят умрелите от болестта "Син език" животни. За целта те трябва да подадат заявления в областните дирекции на фонда.