Руски бойни самолети са провели най-малко 30 въздушни атаки в Сирия, включително над контролирания от сирийските бунтовници град Джиср аш Шугур в северозападната част на страната, съобщават Ройтерс и „Скай Нюз", позовавайки се на ливанска телевизия.

Информацията е допълнително потвърждение от западни източници, че Русия не е насочила усилията си към позициите на „Ислямска държава", а към сирийските бунтовници.

Базираната в Ливан телевизия al-Mayadeen съобщава, че Джиср аш Шугур се контролира от съюза от екстремисти „Аrmy of Conquest", включително от „Фронта ал Нусра", свързана с "Ал Кайда".

По непотвърдена информация десетки цивилни, включително пет деца, са убити при първата вълна от руски авиоудари. Според сирийската опозиция най-малко 36 души са убити при бомбардировките в северната част на Хомс.

Информацията се отхвърля от Москва.

Междувременно военен източник каза пред Ройтерс, че руските възможности за следене ще помогнат за удари срещу „терористични групировки", включително срещу лидери в Сирия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, цитиран от РИА „Новости", че операцията на Въздушно-космическите сили на Русия в Сирия е финансирана само от руска страна.

Кремъл обяви също, че се работи по механизми за координиране на въздушните удари в Сирия с другите държави от водената от САЩ коалиция.

По думите на Песков Кремъл също призовава всички много внимателно да се отнасят към цялата информация по темата за руските удари в Сирия, тъй като се разпространяват много лъжи.

Той каза още, че терористичните и екстремистки организации, по които Русия нанася удари в Сирия, се определят в координация с въоръжените сили на Сирия.

"Тези организации (в списъка с цели) са добре известни и целите са избирани в координация с въоръжените сили на Сирия", каза говорителят.

Запитан дали руският президент Владимир Путин е удовлетворен от въздушната кампания на Русия, той отговори: „Твърде рано е да се говори за това".

В същото време военен източник разкри пред Интерфакс, че танкери на руските ВМС ще подпомагат авиационната група в Сирия с гориво.

Вчера Русия започна въздушна операция в Сирия след молба на сирийското правителство в Дамаск.

Военното ведомство на Русия уточни, че са проведени 20 излитания и са нанесени удари по 8 обекта на „Ислямска държава" - складове с оръжия и боеприпаси, горивно-смазочни материали, бойна техника, контролни центрове и транспортни средства. Всички цели са поразени, според министерството.

В момента Москва има около 32 бойни самолета до Латакия и около 1 700 руски пехотинци.

Военният министър на САЩ Аштън Картър обяви, че явно ударите на Русия са в райони, където „Ислямска държава" няма присъствие.