Почти 330 процедури за нарушение срещу страната ни има от началото на членството ни в ЕС. 260 сме затворили. Тези данни представи вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева.

47 нови отворени процедури има от началото на годината, което е двоен ръст, по думите й. Общо отворените процедури са 67. По-голямата част от тях са, защото сме забавили осъвременяване на законодателството ни с това на ЕС.

51 от тези процедури са на етап официално уведомително писмо, обясни Кунева. Очакваме техният брой да намалее още тази седмица с 1/3. 6 от процедурите са в съдебна фаза, 2 от които са отложени за неопределено време, включително и тази за софийския боклук. 3 висящи дела имаме за Калиакра, за мултиплексите и за изграждането на депата за отпадъци.

През 2013 година по отношение на процедурите по нарушение сме били на 15 място сред останалите членки.

Най-много нарушения правят Италия, Испания, Франция, Белгия и Гърция, подчерта вицепремиерът Кунева.

Очакваме тежък доклад по механизма за сътрудничество и оценка (мониторинга на ЕС над България и Румъния, б.р.), стана ясно от думите на Меглена Кунева.

Сравнението между България и Румъния категорично не е в наша полза, изтъкна тя. Според нея това, че механизмът работи в Северната ни съседка, а у нас не, означава, че трябва да търсим причините у нас.

Кунева е оптимист, защото виждала първи щрихи на политическа воля да се справим с това. Трябва да се приеме съдебната реформа, да се избере главен съдебен инспектор, както и председател на ВКС. Страната трябва да върне Шенген като приоритет, категорична е вицепремиерът Кунева. Шенген не е името на едно градче, Шенген е икономика, подчерта тя.

Меглена Кунева се зарече и най-малкото ни постижение в съдебна реформа да бъде представено, но отново изтъкна: „Докладът ще е тежък".

Тефтерчето на Филип Златанов най-вероятно ще попадне като тема в доклада, тъй като изчезването му показва най-малко, че не се спазва процедурата по охрана на веществените доказателства според Меглена Кунева.

Тя не даде прогноза дали докладът ще се занимае и с шефа на БНБ Иван Искров.