Имиджът на България се срива, докато престъпността процъфтява.
Така е озаглавена обширна коментарна статия в Ройтерс от кореспондента на агенцията Анна Мудева.

Малко повече от година, след като се присъедини към клуба на богатите момчета - Европейския съюз, репутацията на новия член България отиде на дъното заради невъзможността на страната да обуздае хроничната корупция и престъпност.

Някои инвеститори смятат, че ситуацията в балканската страна е станала по-лоша и от тази в съседна Румъния. По думите им инвестирането в България, без да платиш подкупи и да се сблъскаш с мафията, е почти невъзможно.

Борбата с корупцията в България и Румъния е спъвана и от нерешителните управляващи, политическите борби и неефективната държавна администрация, се казва в репортажа.

Скептиците в ЕС търсят отговорност за решението двете държави да се присъединят толкова рано към блока и настояват Брюксел да наложи санкции на София, чийто списък с прегрешения расте:
Над 150 неразкрити показни убийства през това десетилетие; подозрения за злоупотреби с европейските фондове и полицейски служители, които дават секретна информация на наркотрафикантите; невъзможност да обвини дори един високопоставен служител в корупция.

Дори и кандидатът от Демократите за президент на САЩ Барак Обама каза, че всеки провал на България да се справи с корупцията и организираната престъпност, би изложил на опасност сътрудничеството на страната с ЕС.

„Имам чувството, че живеем в страна без закони", казва пенсионираната учителка Мария Георгиева и допълва: „Не вярвам вече на нито един политик. Единствената им цел е да забогатеят те самите".

„Има проблем с политическия елит в тази страна. Необходими са нови, чисти лица", заявява политологът Румяна Бъчварова. 

България отчасти реформира съдебната си система, но не можа да направи съдиите си отговорни.
Създаде институции за борба с корупцията, но не направи почти нищо, за да промени климата на безнаказаност, заявява още авторът на материала.

Дипломати и анализатори са на мнение, че проблемът се корени във връзките между политици и магистрати с криминални групировки, някои от които са възникнали от Бившите съветски тайни служби.

Опасността от загуба на около 11 милиарда евро - обещана помощ за страната от ЕС, принуди социалистическия министър-председател Сергей Станишев да изхвърли някои министри от кабинета и да назначи вицепремиер, който да ръководи европейските фондове и да изчисти имиджа на правителството.

42-годишният Станишев, който е със западно образование и представител на младото поколение в бившата комунистическа пария, предприе сериозни политически реформи и мерки за подобряване на жизнения стандарт преди доклада на ЕС през юли, който ще оцени напредъка на България, се казва още в публикацията.

Но премиерът ще бъде притиснат да осъществи истинска промяна и в същото време да се справи с конфликта на интереси и политическите борби в тройната коалиция, чийто мандат изтича другата година.

Много българи смятат, че страна има нужда от „твърда ръка" и посочват кметът на София Бойко Борисов.

Проучванията показват, че неговата консервативна опозиционна партия ГЕРБ би била победител, ако изборите се проведат днес, докато подкрепата за социалистите рязко спада, коментира агенцията.

48-годишният Борисов, който е бил бодигард на бившия цар Симеон Сакскобургготски и по-късно на комунистическия диктатор Тодор Живков, спечели българите с реалистичната си реч и кампанията си за борба с престъпността като секретар на МВР в предишното правителство.

Твърди се, че в миналото Борисов е бил свързан с подземния свят. Той отрича.