Млекопроизводители и държавни органи се скараха за контрола на млечните продукти на българския пазар.

Това стана по време на обявена дискусия на тема „Качеството на млякото и млечните продукти".

24 минути обаче вместо дискусия организаторите - представители на ДВСК, МЗХ различни фирми, предлагащи някои млечни продукти на пазара, както и вносители на германски йогурт, представяха професионалната си биография и рекламираха своите продукти.

След натиск от страна на журналистите все пак някой да каже какво съдържа българското кисело мляко, което се продава в магазините, Димитър Зоров - представител на млекопроизводителите заяви, че в по-голямата си част продуктите съдържат растителни мазнини или сухо мляко, вместо истинско мляко.

Млякото, което се продава в търговските вериги е под себестойността на кофичката, изтъкна той.

Той отправи обвинение към МЗХ, че не контролира какво излиза на пазара, което позволява на производители, които не спазват изцяло изискванията, да пласират продукцията си, от което потърпевши са корективите производители.

Мая Макавеева от земеделското ведомство заяви, че от една година министерството изпитва финансови затруднения да осъществява контрол на пазара.

Някак си обаче се намират пари да се проверяват сигналите, които гражданите изпращат, когато имат съмнения за качеството на даден продукт.

Няма пари МЗХ да прави проверки, заяви Макавеева.

Достатъчно ветеринарни такси плащаме, заяви Димитър Зоров в отговор на това изказване.

По думите на Макавеева стана ясно че земеделското министерство не се самосезира за да извърши проверка на даден продукт.

Тя призова чрез медиите гражданите да пращат сигнали на портала на земеделското ведомство.

Татяна Николова - началник отдел мляко и млечни продукти в ДВСК обясни, че агенцията контролира дали това, което е написано на етикета на продукта, е в съответствие със законодателството.

Производителят контролира какво съдържа продукта, заяви тя.