Усилията да бъде назначен нов генерален секретар на НАТО изглеждат обречени, след като Турция отказа да смекчи съпротивата си срещу фаворита Андерс Фог Расмусен, предаде ДПА, като цитира турски дипломати.

Паси и Расмусен - на финалната права за шеф на НАТО.
                         Още....

Турските представители заявиха, че не е постигнато споразумение по време на срещата на върха на алианса и прогнозираха, че разговорите по въпроса ще продължат едва след срещата в Страсбург.

Турски представител в Анкара, цитиран от Асошиейтед прес, обвини германския канцлер Ангела Меркел, че оказва натиск над лидерите в Страсбург да се съгласят сега, въпреки че решението не е задължително преди юли.

Все пак той остави отворена вратичка за възможността Анкара да приеме Расмусен на по-късна дата, ако датският премиер се извини на мюсюлманите за кризата с карикатурите на Мохамед, съобщи БТА. 

"Може би ще можем да променим мнението си, но от Расмусен и останалите лидери зависи да ни убедят", каза турският дипломат.

Расмусен се очаква да пристигне в Истанбул за конференцията на Алианса на цивилизациите, основан от Турция и Испания за подобряване на разбирането между Запада и ислямския свят.

По-рано през деня турският президент Абдуллах Гюл е разговарял с американския си колега Барак Обама и с датския премиер. Разговорът между Гюл и Обама продължил около час, след което в него се включил Расмусен, съобщи Франс прес, като се позова на Анадолската агенция, според която това е забавило официалното възобновяване на работата на срещата.

Отлагат избора на шеф на НАТО?
                             Още...

Срещата на държавните и правителствени ръководители в НАТО, започнала вчера в Германия и продължаваща днес тук, започна с минута мълчание в памет на загиналите в операции на НАТО.

Искаме да изразим най-дълбока благодарност към загиналите в защита на идеалите на НАТО, както и дълбоки съчувствия към техните семейства и близки. С тях сме в нашите мисли и молитви, заяви генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер.

Берлускони лобира за Расмусен пред Анкара.
                              Още...

След това той нахвърли най-важните теми, които ще бъдат обсъдени на днешната среща. Това са оказване на подкрепа за Афганистан, "където НАТО изпълнява най- амбициозната мисия от своето създаване" по пътя на към мир, дългосрочното бъдеще на НАТО.

В тази връзка ще приемем специална декларация, в която отново ще бъде подчертано, че сигурността на НАТО е неделима, изтъкна Яп де Хоп Схефер.