Сирийската армия е провела изпитания с химически оръжия в пустинен регион в северозападната част на страната. Това съобщава германското списание Der Spiegel, което се позовава на свидетели, предаде „Франс прес".

Пет или шест снаряда, в които не е имало химическо оръжие, но предназначени за това, са били изстреляни от танкове и самолети" в района Дирайхам в пустинята, близо до Шанасир, източното от град Алепо.

Шанасир е най-големия център за изпитания на химически оръжия в Сирия.

Германското списание, позоваващо се на източник, пише, че във връзка с изпитанията на мястото са пристигнали ирански офицери от Революционната гвардия.

Според западни разузнавателни агенции там работят севернокорейски и ирански експерти, които произвеждат смъртоносни газове - зарин и иприт.

Миналият месец френският президент Франсоа Оланд предупреди, че използването на химически оръжия от страна на сирийския режим би означавало законна причина за чуждестранна военна интервенция.

Запасите от химически оръжия в Сирия, които датират от 70-те години на XX век, са най-големите в Близкия изток, според анализатори.

Дамаск обяви преди време, че може да ги използва срещу външна намеса.