Депутатите от парламентарната правна комисия „попариха" желанието на БСП за свикване на извънредно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента заради бежанската криза.

Народните избраници отхвърлиха искането на левицата парламентът да предложи на президента да насрочи извънредно заседание на КСНС с фокус върху бежанския поток.

Припомняме, в края на септември от „БСП Лява България" официално внесоха в деловодството на Народното събрание проект на решение на парламента за свикване на извънредно заседание на КСНС при държавния глава.

Тогава социалистите обясниха, че настояват на масата на разговори на „Дондуков 2" да бъде поставена за разглеждане политиката на страната ни спрямо масовото преселение на бежанци и мигранти през границата на Европейския съюз и България.

Всички знаем, че Европа е залята от бежанска вълна. В Турция има все още 2 млн. бежанци, които са като един меч. Той може да бъде насочен във всеки един момент към ЕС и да минат през България", обясни искането депутатът от столетницата Чавдар Георгиев.

По думите му страната ни трябва да има ясна позиция по отношение на бежанската криза. От този въпрос зависи националната ни сигурност, припомни социалистът. В обобщение на желанието на левицата той посочи: „Искаме да подтикнем президента да свика КСНС".

Проектът за решение е недопустим", отсече обаче председателят на парламентарната правна комисия Даниел Кирилов. Той обясни, че според Конституцията Народното събрание има строго определени правомощия и президентът също има свои си правомощия.

Едно от правомощията му, са да възглавява КСНС, отбеляза Кирилов и отсече, че няма как парламентът да изземе такива правомощия. „Това е все едно парламентът да накара съда Х да опреди еди си каква присъда", даде пример депутатът от ГЕРБ.

Припомняме, преди дни президентът обяви, че няма да свика съвета, тъй като преди местния вот може да бъде използван с политически цели. Вместо това той припомни ангажимент, поет от партиите на предишния КСНС за по-добро финансиране на армията ни.