26% от работещите българи очакват, че няма да успеят да съберат необходимия им за пенсия осигурителен стаж.

41% пък не могат отсега да преценят дали ще успеят да наберат необходимия им осигурителен стаж.

Едва всеки трети българин е сигурен, че ще успее да събере необходимия брой точки, за да се пенсионира, показва проучване на НЦИОМ за масовите настроения към идеите на кабинета за промени в пенсионното законодателство.

Най-често допускат, че ще успеят да съберат необходимия им осигурителен стаж мъжете, високообразованите, хората на възраст между 40 и 60 г. и заможните българи.
Опасения, че може да не съберат необходимия им осигурителен стаж, изказват основно лица от малцинствата, нискообразовани и бедните.

Две трети от работещите българи твърдят, че когато съберат необходимия брой точки и достигнат възрастта за пенсиониране, ще се пенсионират. Едва 6% от заетите в момента твърдят, че не биха се пенсионирали, дори да отговарят на всички изисквания.

Очакванията на българите е конфронтират с намеренията на упрваляващите за провеждане на пенсионна реформа.
За намеренията на МТСП                         тук.

Готовност да се пенсионират веднага, щом отговорят на условията, изразяват предимно онези, които търсят гаранция за сигурни доходи - жените, хората със средно и по-ниско образование, жителите на селата, бедните и представителите на малцинствата.

Ниските доходи от пенсия са аргумент за две трети от интервюираните да одобряват възможността пенсионерите да могат и да работят. Тази възможност се подкрепя предимно от попитаните, които са с високо образование, от жителите на София и на малките градове и от хората с висок жизнен стандарт.

43% от българите твърдят, че за определен период са работили без осигуровки
57%от трудовоактивните посочват, че досега винаги са им внасяни необходимите осигуровки.

За пропуски в осигуряването си съобщават високообразованите граждани, жителите на малките градове и хората с висок стандарт на живот.

Като основна причина да има хора без осигуровки за известно време е посочвана безработицата.

15% от участвалите в проучването сочат, че са били безработни и регистрирани в бюрата по труда, а 7% са били безработни, но не са били регистрирани на трудовата борса. 21% от интервюираните уточняват, че в периода, за който не са били осигурени, са работили, без да им е внасяна осигуровка.

Най-често без осигуровки са работили мъжете, българските граждани със средно и основно образование и живеещите с големи лишения.