Политиката на Иран е да продължи усилията за търсене на мир в региона. Това заяви лидерът на Иран Хасан Рохани в изказването си по време на сесията на Генералната Асамблея на ООН. Според него хаосът в Близкия изток може да се разпространи към други части от света. Най-голямата заплаха е терористични организации да се превърнат в терористични държави, предупреди той.

По думите му, борбата срещу тероризма трябва да бъде включена в обвързващ международен документ. Иран е готов да помогне в борбата срещу тероризма и да донесе демокрация в Сирия и Йемен чрез избори, а не чрез оръжия, поясни Рохани.

„Обръщам се към всички нации и правителства, че ние няма да забравим миналото, но не искаме да живеем в миналото. Няма да забравим започнатата война и наложените санкции, но ще търсим мир и развитие", каза още иранският президент.

По думите му, Ирак, Сирия и Йемен са примери за възникнали кризи чрез терор. Техните проблеми не са разрешени, защото международната общност се провали. Вълната от унищожение се разпространи отвъд арабския свят и достигна вратите на Европа и САЩ. Цената е културно и човешко унищожение, предупреди Хасан Рохани.

Ако не беше американската военна инвазия в Афганистан и Ирак и американската подкрепа на Ционистки Израел, терористите няма да имат извинение за оправдаване на техните престъпления, заключи президентът на Иран.

Иранският президент не пропусна да се оплаче от наложените срещу Иран санкции, заявявайки, че „вредата трябва да спре". По думите му, Иран никога не е имал намерението да създава ядрено оръжие и че санкциите се базират на „илюзорни" предпоставки.

Сега САЩ оставиха настрана санкциите и се върнаха към преговорите. Подписаното през юли споразумение трябва да бъде приложено от всички страни, категоричен е Хасан Рохани.

Ядрените държави играят позитивна роля в създаването на свободен от ядрени оръжия Близък изток и „не трябва да позволяват на Ционисткия режим" да остане единствената пречка, продължи той.

Лидерът на Иран Хасан Рохани нападна Саудитска Арабия за трагедията по време на Хадж - поклонението в град Мека.

Говоря от името на „велика нация", която оплаква загубата на стотици ирански граждани по време на Хадж. Те са жертва на „некомпетентността и лошото управление на тези, които са на власт. Дори липсващите не могат да бъдат идентифицирани", каза Рохани.

Според него трагедията е причинила огромна болка и катастрофа. Президентът призова представителите на саудитската власт да установят самоличността на загиналите и да върнат телата и поиска независимо разследване на катастрофата.

Рохани поясни, че други държави понякога се стремят към „максималистични искания". Той подкрепи позицията на китайския президент Си Дзинипин, че международните отношения трябва да бъдат управлявани от решения, които са в полза на всички страни.