Създава се възможност за подвеждане под наказателна отговорност на всяко лице, което участва във финансирането, планирането или подготовката на терористични актове или в подкрепа на терористични актове. Това става, след като правителството одобри законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Негова основна задача е осигуряването на адекватна наказателноправна защита срещу тероризма, съобщават от Министерския съвет.

От „Дондуков" 1 уточняват, че със законопроекта се отстраняват пропуски в Наказателния кодекс от една страна, а от друга се изпълняват изискванията на Резолюция №2178 на Съвета за сигурност при ООН от 24.09.2014 г. за борба с тероризма.

Чрез мерките, заложени в законопроекта, се ограничава и възможността терористичните групи са създават сигурно убежище.

Сред различните мерки, които са набелязани от кабинета за ограничаване на потенциална заплаха от тероризъм, са ограничаване на свободното движение на лица, пътуващи с цел подготовка, планиране или участие в терористични актове, за предоставянето или получаването на терористично обучение, създаване на възможност за подвеждане под наказателна отговорност на всяко лице, което участва във финансирането, планирането или подготовката на терористични актове или в подкрепа на терористични актове.

В законопроекта се предлага допълването на чл. 108а, ал. 1 НК (тероризъм) с онези компютърни престъпления, които прерастват в кибер-тероризъм.

От „Дондуков" 1 изтъкват, че се криминализират и определени предварителни дейности, целящи извършване на терористични престъпления в чужбина, като преминаване на границата с такова намерение. В законопроекта се предлага за престъпление да се обявява и съгласието на лице да бъде обучаем за терористична дейност. Обучаващият не се наказва, ако доброволно съобщи на надлежен орган на властта за това и разкрие всичко, което му е известно за осъществените престъпни дейности, уточняват от правителствената информационна служба.