Френски следователи се подготвят да отворят едната от черните кутии на потъналия в Атлантическия океан през 2009г. „Еърбъс" на „Ер Франс", съобщи „Блумберг". Комисията по разследване на авиационни инциденти БЕА съобщи, че в рамките на „седмица до 10 дни"  записващото устройство ще стигне до лабораторията й. Следователите се надяват, че данните от черната кутия ще помогнат за разкриване на инцидента, отнел живота на 228 души.

Роботизирана подводница откри устройството на 3 900 метра дълбочина вчера. Месец по-рано бяха открити останки от самолета край бреговете на Бразилия. Следователите подчертаха, че черната кутия може да бъде отворена само в лабораторни условия, тъй като иначе има риск да бъде повредена записаната информация.

Уредът записва стотици полетни параметри за 24 часа. Защитата му позволява да издържи удар, превишаващ силата на гравитацията 1 500 пъти и да престои поне 30 дни на 6 100 метра дълбочина. Подводницата откри първо металното му шаси, а в последствие беше открит и самият цилиндър, в който се намира записващото устройство.

В момента тече търсенето на втората черна кутия, в която са записани разговорите в кабината. С помощта на данните от двата уреда ще дадат повече подробности около катастрофата на авиолайнера. На този етап се смята, че вероятно сензорите за скоростта на полета са дали дефект и това е причинило излизане от строя на голяма част от останалите системи.

Припомняме, самолетът на Air France А 330-200 потъна в океана на път за Париж от Рио де Жанейро. На борда му имаше 228 души.

Полет 447 на авиокомпанията се е ударил във водите на Атлантическия океан с висока скорост. Това бяха изводите от разследването на френските следователи, които бяха изпратени преди две години на мястото на трагедията. Според следователи контролът над полета е трябвало да бъде предаден от авиодиспечерите в Бразилия на колегите им в Сенегал, но това така и не се е случило.

Катастрофата е най-голямата за "Ер Франс" от падането на "Конкорд" през юли 2000 г. при излитане от "Шарл дьо Гол" на път за Ню Йорк, което окончателно приземи свръхзвуковите лайнери.