Приходите от концесионни плащания за миналата година, включително лихви и неустойки по 58-те концесионни договора за морски плажове, са в размер на 11 828 039 лв. с включен ДДС. Това става ясно от приетия от правителството годишен доклад за контрол по предоставените концесии за морски плажове за извършения през 2013 г. контрол за спазване на задълженията по концесионните договори.

Плажовете са разположени на територията на 11 черноморски общини, съобщават от правителствената информационна служба. През 2012 г. приходите са били на стойност 11 478 278 лева. Ръстът на приходите за 2013 г. спрямо 2012 г. е 3 на сто.

Половината от постъпилите концесионни плащания за 2013 г. на обща стойност 4 822 785,11 лв. (след приспадане на ДДС) са внесени в бюджетите на общините, на чиито територии са разположени морските плажове, уточняват от „Дондуков"1.

10 пъти са заседавали комисиите за контрол през миналата година. Те са разгледали конкретни въпроси относно изпълнението на задълженията по концесионните договори и осъществяване на контрол. За основните нарушения са наложени неустойки.

Те са свързани с неосигуряване в достатъчна степен на водноспасителна дейност (при 11 плажа), поставяне на преместваеми обекти в нарушение на специализираните схеми за тяхното разполагане (при 15 обекта на концесия).

Други нарушения са непредставяне на банкова гаранция за изпълнение на финансовите задължения през 2013 г. (за пет концесионни договора), непредставяне на гаранция за изпълнение на задълженията, свързани с опазване на околната среда, охраната на крайбрежната плажна ивица и курортните ресурси в региона и с охраната на труда (за седем морски плажа).