Хаос с детските добавки за догодина. Още в първите дни на 2016 година стотици хиляди семейства ще трябва да кандидатстват наново за помощ. Причината - промените в закона за семейни помощи за деца.

Помощ от държавата в момента има право всеки, чийто брутен доход е под 350 лева. От догодина обаче това ще се промени. И доходът ще се изравни с минималната работна заплата - или 420 лева. Иначе - справка в Агенцията за социално подпомагане показва, че до края на септември за помощ са одобрени почти 800 хиляди деца. Или с други думи - около 500 хиляди семейства. От догодина обаче всички  те ще трябва да подадат документите си наново, за да докажат на държавата, че имат право на тези пари.

В същото време живеещите без брак семейства ще получават още по - трудно помощта си. Сега детски може да получи всяка майка, защото се взима само нейният доход. От догина обаче ако живеят заедно родителите ще се взима и доходът на бащата.  Само през изминалата година по данни на Националния статистически институт са се родили около 40 хиляди извънбрачни деца, съобщава Нова телевизия.

Малката Марая спи, а и все още не знае, че памперсите й само за месец  струват повече, отколкото държавата помага на родителите й. И ако в семейството на Марая тези пари не са определящи, то за хиляди други семейства са. От догодина и Цвети вероятно няма да получава детски. Тъй като живее с бащата на Марая без брак. А той съответно има по-високи доходи.  Ситуация, в която се намират хиляди родители.

Промените в закона целят да ограничат злоупотребите с помощи от държавата. Въпреки това обаче именно заради тях с първите дни догодина може да се създаде хаос в системите на социално подпомагане.

Иначе казано - стотици хиляди семейства ще трябва да доказват отново на държавата нуждата си от помощта. А това от своя страна срещна и отпора на родителите.

А за да не се създаде хаос, ще има специален график за приемане на новите заявления.