Три основни компонента са заложени в кампанията на КАТ и Съюза на българските автомобилисти (СБА) за подготовка на водачите на автомобили и пешеходци за зимата - пътните условия и обстановка, подготовката на и състоянието на автомобилите и настройката на участниците в движението.

В сградата на СБА съвместно с Главна дирекция „Национална полиция" - Пътна полиция се проведе пресконференция, с която беше дадено началото на кампания „Зима" 2013.

681 предписания са направени след оглед на състоянието на пътищата в страната в края на лятото по заповед на министъра на транспорта. По тях вече се работи активно и в най-кратки срокове ще бъдат изпълнени, обеща комисар Антон Антонов от КАТ.

Антонов бе категоричен, че основната цел на кампанията е превенцията, а не размера на последващите санкции. Водачите ще бъдат проверявани за изправност на чистачките, грайфери, светлини и светлоотразители, което обхваща велосипедисти и каруци.

Засега законодателството не задължава водачите да слагат зимни гуми през зимата, което според Антонов не е най-доброто решение, но въпросът е в ръцете на законодателния орган.
Поради тази причина засега от КАТ могат само горещо да препоръчват на водачите да ползват зимни гуми заради своята безопасност. В закона е записано, че грайферът трябва да бъде минимум 1.6 мм, но той не разделя гумите на зимни и летни, обясни той.

Освен техническите проверки на пътища и автомобили е много важно както водачите, така и пешеходците да променят психическата си настройка спрямо по-различната ситуация на движението през зимата. Да намалят скоростта, да обръщат повече внимание на зони с поток от пешеходци, като последните също да се съобразяват с намалената видимост, призова Антонов.

Проверете отоплението на стъклата и на купето, акумулатора и стартовата уредба; заредете зимна течност за чистачки, проверете концентрацията на антифриза; карайте с колани и съобразявайте скоростта със специфичните зимни условия, призовават още от СБА.

Като част от кампанията от 05.11 до 15.11 в СБА и „Мото Пфое" пък водачите могат да проверят безплатно състоянието на гумите на автомобила, както и да ползват отстъпки от труда за подготовката на автомобила за зимния период.
При проблеми пък денонощно водачите могат да звънят на пътната помощ на СБА на телефон 146, припомнят организаторите.