Новият кмет на Варна е Иван Портних.

Според 100% обработени протоколи кандидатът на ГЕРБ Иван Портних печели изборите, като взема 51,41% от гласовете. За него са гласували 38 642-ма варненци. За опонента му - независимия кандидат, подкрепен от БСП Христо Бозов, гласа си са дали 36 527 души или 48,59 на сто от гласувалите, обяви зам.-председателят и говорител на ОИК Кристиян Богоев.

Богоев посочи, че като цяло изборният ден е завършил напълно нормално.

Той допълни, че са подадени доста сигнали за нередности, като полицията работи по някой от тях. Но засега липсват фрапантни нарушения, които биха могли да окажат влияние на изборния резултат.

Действителните бюлетини са 75 169. Недействителни са 1370. В 549 от тях са изписани допълнителни символи, но по думите на Богоев нищо запомнящо се. В 167 от бюлетините хиксът е излязъл извън квадратчето. 187 пък са празните бюлетини пуснати в урните. В тях не е зачеркнат нито един от кандидатите.

Избирателната активност и на тоза вот остана ниска - към 20.15 часа избирателната активност е 26,08% и тази цифра може да се смята като окончателна – гласували са общо 76 049 избиратели, пише Varnautre.bg.

В "Одесос" са гласували 27,99% или 19 157 души,  "Приморски" - 28,70 (24 122), "Младост" - 24,54% (17 644), "Владиславово"20,74%(8 088), "Аспарухово" 25,08% (5 507). Активността в Тополи е 20,46% или 499 души, в Казашко - 32% или 96 човека, Каменар се е покачила до 31% (520), в Звездица са най-активни с 32,13% - 276, а Константиново са гласували 13,8% или 138 души.

С благодарности към всички варненци, които са "избрали европейското развитие на Варна въпреки компроматния тон на кампанията и са отсяли важното важното" започна пресконференцията си Иван Портних, съобщи Varnautre.bg. "Имаше много неистини и манипулации. По-важното е, обаче че пред урните имаше млади хора, които намериха време и дадоха гласа си за европейското развитие на града. Безкрайно съм щастлив, че резултатът от тежката кампания, в която почти нямаше сблъсък на идеи, Варна все пак се оказа прозорлива", каза той.

"Варненци не се подведоха по купения и контролиран вот, компроматната война и манипулациите и избраха правилният път", смята Портних. За ареста на Янко Станев той коментира: "Очевидно беше, че се прави опит за внушение, че ние ще купуваме гласове в ромската махала. Видно е обаче, че нещата стоят по друг начин". Предварителните данни от паралелното преброяване на ГЕРБ сочат, че в ромските секции Бозов води с 2 към 1, уточни той и изказа задоволството си, че внушението не е надделяло и Варна няма да бъде обречена на безперспективност.

На въпрос какво би направил, ако в първия му работен ден като кмет започнат протести, Портних беше категоричен, че рецептата за липсата им е работа, работа и много работа. "Така хората няма да имат повод да протестират", завърши той.

Резултатите от гласуването показват ясно: варненци дадоха отпор на купения вот. Това заяви в студиото на Дарик радио ПР експертът Красен Кралев. Според него ниската избирателна активност е в рамките на традиционното за страната - навсякъде, където е имало частични кметски избори, са гласували дори под 20%. Изключение прави вотът в столицата, когато при 30% активност за кмет беше избран Бойко Борисов.

"Важна е друга цифра. Тази, която показва, че варненци излязоха и не позволиха купеният вот да реши кой ще управлява града до края на мандата. Вече е ясно, че в ромските секции печели кандидатът на БСП и ДПС Христо Бозов. Макар и с малка активност обаче останалите избиратели не позволиха на тези две партии "да назначат" явен наследник на сваления с протестите през февруари Кирил Йорданов", каза Кралев.

Докато Кралев беше в студиото на Дарик, в ефира на TV 7 той беше обвинен, че с билбордове и плакати, обясняващи, че Христо Бозов е кандидат не само на БСП, но и на ДПС, е играл на етническата струна на избирателите. "Ние само показахме истината, която беше подкрепена и от резултатите: ДПС се опитаха да измамят варненци, като купиха ромския вот в полза на Бозов. Дори и да обърнат резултата през нощта при броенето с изборните хватки, които владеят, ще се знае, че Бозов е циганският кмет", коментира Красен Кралев.

Според него БСП и ДПС направиха голяма грешка. Купеният цигански вот във Варна още повече ще засили недоверието и омразата към правителсвото на Орешарски и ще засили протестите в цялата страна".

Припомняме, кандидатът на ГЕРБ Иван Портних и независимият кандидат Христо Бозов, подкрепен от БСП влязоха в битката за кметския стол във Варна на балотаж днес.

На първия тур Христо Бозов спечели 30% от гласовете на варненци, а Иван Портних - 26,89%. Тогава гласуваха 73 873 избиратели от имащи право на глас по списъци 285 708. Активността бе най-ниската за Варна от години - 25,68%.

Навреме и в пълен състав отвориха всички 385 секции в града, обяви зам.-председателят на Общинската избирателна комисия Кристиян Богоев, цитиран от varnautre.bg.

Изборният ден започна нормално точно в 07.00 часа. Близо 290 хиляди са хората, които имаха право да дадат гласа си.

Те гласуваха в 391 секции, а бюлетината беше дълга 25 см. Всички изборни книжа бяха отпечатани в печатницата на БНБ. 320 000 бюлетини бяха доставени този четвъртък в склада на Областна управа на ул. "Струга" във Варна.

Навреме и в пълен състав са отворили всички 385 секции в града, обяви зам.-председателят на Общинската избирателна комисия Кристиян Богоев, цитиран от varnautre.bg.

Сметките показват, че организацията на втория тур на частичните местни избори струва на общината половин милион лева. След приключване на работния ден полицаи ще извозват председателите на секционните избирателни комисии до ОИК. По този начин ще се осигури по-голяма сигурност при транспортирането на бюлетините.

Недоволните от кабинета "Орешарски" в морската столица обявиха, че в деня на вота няма да има протест, това решение е в знак на солидарност към иниформените, които ще следят за сигурността на балотажа.

Денят за размисъл пък беше белязан с ареста на Янко Станев, зам.-шеф на Общинския съвет във Варна, председател на финансовата комисия в местния парламент и член на здравната и социалната постоянни комисии. Той бе закопчан заедно с още десет души п обвинение за директно участие в купуване на гласове. По неофициална информация, задържането е станало в квартал "Владиславово", където живеят много цигани. От полицията обаче нито потвърдиха, нито отрекоха информацията.

До предсрочните избори във Варна се стигна, след бившият градоначалник Кирил Йорданов подаде оставка на 6 март след масови протести. Варненският кмет обяви решението си на фона на поклонението пред тленните останки на Пламен Горанов, който почина, след като се самозапали пред сградата на общината на 20 февруари.