„Управляващите трябва да намерят много повече от 200 милиона лева за увеличение на пенсиите от първи април", заяви икономическият експерт на КТ "Подкрепа" Николай Николов, цитиран от БНР. По думите му тези пари липсват в момента.

Припомняме, социалният министър Тютю Младенов обеща 10% вдигане на пенсиите от 1 април 2013 година. Според него 16,5 милиона лева повече в сравнение с тази година са планирани за увеличение на издръжката на социалните домове за Бюджет 2013, като всеки ръководител ще преценява дали служителите му ще получат 10% увеличение върху заплатите.

Бившият управител на НОИ припомни, че от януари догодина трябва да се увеличат отново и вдовишките добавки. За подобно стъпаловидно увеличаване обаче ще са ни нужни поне 80 млн. лв, категоричен е Николов и допълни:„Вдовишката добавка става 30, от първи януари 2014 година става 35, от първи януари 2015 година става 40 процента"

Николов алармира, че всички анонси за промени в пенсионното законодателство от следващата година не следват обичайната логика за съставяне на бюджет.

Засега синдикатите нямат покана за участие в тристранен съвет, на който да се обсъди проектобюджета на държавата и в частност бюджета на НОИ, който е част от консолидирания.

Засега не става ясно и какво имат предвид управляващите под анонса за увеличаване на пенсиите средно с 10% и дали в този ръст се включват и вдовишките добавки.