Световните религиозни и политически лидери поздравиха с избирането му за папа аржентинския кардинал Хорхе Берголио, предадоха световните информационни агенции.

Руската ортодоксална църква пожелава в изявлението си по повод проведения избор диалог между православието и католицизма. Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, ръководител на Англиканската църква, също приветства избора и предлага сътрудничеството си.

Аржентинският президент Кристина Кихнер поздрави сънародника си, бивш архиепископ на Буенос Айрес, въпреки известните си трудни взаимоотношения с архиепископията. Държавният глава пожела на първия папа американец плодотворна работа. Тя припомни грижата на понтифика за най-бедните и изрази надежда той да продължи да доказва, че всички са равни.

"От името на Европейския съюз предаваме нашите искрени поздравления по повод избирането ви", се казва в съвместното изявление на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и ръководителя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Те го призовават да съдейства за мира, солидарността и човешкото достойнство в толкова бързо променящия се свят.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун също се присъедини към поздравленията и пожела новоизбраният понтифик да продължи усилията на своя предшественик Бенедикт XVI за диалог между религиите.

Новият папа е 76-годишният арежнтински кардинал Хорхе Марио Берголио, избрал да бъде папа Франциск I.

266-ият папа е първият латиноамериканец и йезуит.

Още...

Американския президент Барак Обама коментира със задоволство историческия избор на "първия папа от американските континенти". Той оцени грижата на Франциск за бедните и също пожела повече усилия за мирен диалог между религиите. Вицепрезидентът Джо Байдън заяви в изявлението си, че ще присъства на интронизацията на папата и би искал лично да поздрави Негово Светейшейство. Байдън призна, че католицизмът има огромна роля както в неговия живот, така и за милиарди американци.

Френският президент Франсоа Оланд също приветства избора и отправи пожелания към Светия отец за високата мисия, която му е възложена. Държавният глава призова за диалог в името на мира и солидарността.

Припомняме,тази вечер аржентинският кардинал Хорхе Берголио бе избран от конклава за папа след 4 неуспешни опита.

Изборът му бе изненадващ, тъй като името му не бе споменавано сред смятаните за фаворити кандидати дори от Латинска Америка. Въпреки известните му консервативни възгледи, изборът на Франциск е смятан и за знак на тенденция към модернизация на Църквата.

Интронизацията му ще се проведе на 19 март.