Нивото на язовир „Искър" се контролира ежедневно. Това обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол в отговор на въпроса на депутата от ДПС Александър Методиев за състоянието на язовирната стена. Изпускателните съоръжения на язовира работят без проблеми. Язовирната стена и съоръженията към нея са в абсолютна изправност, успокои Петкова.

По думите й, безопасността на язовирните съоръжения се следяла. Ежедневно „Язовири и каскади" докладва за състоянието на язовир „Искър" на отговорните институции.

В началото на годината разчети показвали, че е възможно язовирът да не разполага с нужния свободен обем, за да поеме цялото количество вода и имало опасност той да прелее. На 25 февруари обаче са предприети всички мерки. За пореден път се организирали институциите, за да предотвратят инциденти и се справяли със ситуацията. Направен е сериозен анализ на язовирната стена на язовир „Искър" и нямало опасност от високи води.

Шлюзовете не са в добро състояние, според депутата от ДПС Александър Методиев. Затова, по думите му, населението в околността било притеснено от техническото състояние на язовира.