Гръцкият премиер Георгиос Папандреу призова депутатите от управляващата партия ПАСОК да подкрепят предложената програма за 28-милиардни евро икономии, без която по думите му страната няма да може да се справи с кризата, предаде агенция „Новости".

„Моля ви да се вслушате в патриотизма си." - заяви Папандреу пред обкръжения от протестиращи граждани парламент.

ЕС и МВФ заявиха, че ще продължат 110-милиардната кредитна линия за  Гърция само ако предприеме многомилиардни съкращения на разходите и повишаване на данъците, тъй като досегашната програма за икономии не даде очакваните резултати.

Гърция рязко съкрати бюджетните си разходи, но това задълбочи спада в икономиката и попречи на нарастването на доходите от данъци.

По думите на премиера, единственият начин да се подобри положението на страната е да се направят нови съкращения на разходите, които да убедят партньорите да пристъпят към преструктуриране на гръцкия дълг.

Френският президент Никола Саркози заяви днес, че френските банки са готови да разсрочат дълга на Гърция за 30 години при определени условия.
Най-голяма част от дълга на страната е към германски банки.

Очаква се парламентът да гласува програмата за икономии на 29 юни.

По-рано днес гръцкият вицепремиер Теодорос Пангалос заяви, че страната може да не е в състояние да приложи пълния пакет от мерки за икономии и реформи от новия спасителен план за страната, главно в частта му за съкращаването на бюджетните разходи и приватизацията.

В знак на протест гръцките профсъюзи обявиха 48-часова стачка на 28 и 29 юни.