Затягането на контрола и своевременното налагане на наказания ще предпази българските граждани от реалната опасност да бъдат превърнати в робите на XXI век. Това се посочва в отворено писмо на Изпълнителния съвет на КТ "Подкрепа" по повод поредните жертви на опасните условия на труд. От синдиката изброяват трагичните инциденти със загиналите работници при събарянето на хотел „Вероника" от комплекс „Слънчев ден" край Варна и на служителя в мина „Оброчище", който почина вследствие срутване на скална маса под земята.

Фаталните инциденти са илюстрация и за последствията, които биха настъпили, ако се приемат предложенията за още по-голяма либерализация на пазара на труда, коментират синдикалистите.

Предложенията са направени от група народни представители от „БСП-Лява България" - Петър Кънев, Корнелия Нинова, Жельо Бойчев и Георги Гьоков, и подкрепени от депутати от останалите парламентарни групи. Те включват отпадане на задължението на работодателя да разработи и утвърди правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието, както и да ги обяви по подходящ начин на работните места, посочват от КТ „Подкрепа".

Те подчертават, че други планирани промени касаят фундаменталното право на регламентирано работно време на работниците и служителите. Припомня се изказване на граждани, работили на площадката в „Слънчев ден" и на техни близки, че загиналите са останали да се трудят в извънработно време срещу 5 лева на час. Синдикалистите смятат, че ако това се докаже, ще разполагат с поредното доказателство за изключително жестокия социален и хуманитарен дъмпинг, който се осъществява от работодателите, за които печалбата стои над всякакви човешки права.

Те са категорични, че ако предложенията минат след гласуване в пленарна зала, занапред липсата на безопасни условия на труд дори няма да се таксува като нарушение на Кодекса на труда.

От КТ „Подкрепа" обръщат внимание на работещите, че членуването в синдикални организации е една от гаранциите, че работодателите ще спазват елементарни трудови права, извоювани и залегнали в основополагащи документи като Кодекса на труда. Синдикалистите апелират работниците да членуват в синдикати, за да може заедно да се преборят за достойни възнаграждения и условия на труд.

В отвореното писмо се изтъква още, че властите години наред неглижират предложението на синдикалистите за въвеждане отново фигурата на работническия инспектор.

От синдиката настояват да се спре порочната практика за наемане на поредица подизпълнители. Те подчертават, че нерядко последният подизпълнител не изисква специална квалификация на работниците, не спазва установените трудови правила, дори не подписва договори със служителите, като се възползва от високите нива на безработицата и бедността у нас.

От „Подкрепа" имат и опасения от заплахата за трудовите права от планираното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС. Те аргументират опасенията си с факта, че трудовите стандарти в САЩ значително се различават от нашите. Като пример се посочва това, че САЩ не задължават работодателите да сключват трудови договори. Освен това няма и ограничения на работното време.