Командването на базирания в Бахрейн Пети флот на военноморските сили на САЩ обяви, че няма да допусне каквито и да е пречки за корабоплаването в Ормузкия пролив, който по-рано иранското ръководство заплаши с блокиране.

Проливът е разположен в Персийския залив и се явява основен морски път за експорт на нефт от региона.

Първият вицепрезидент на Иран Мохамад Реза Рахими заяви, цитиран от Ройтерс, че Иран ще затвори Ормузкия пролив ако Западът наложи санкции върху експорта на нефт от Иран.

„Свободното движение на товари и услуги през Ормузкия пролив е жизнено важно за регионалното и световното благополучие. Всеки, който застрашава свободното корабоплаване в международните води на пролива се противопоставя на международната общност.

Няма да бъдат допуснати каквито и да е препятствия", се казва в изявлението на пети флот, който е базиран в Бахрейн и носи бойно дежурство във водите на Персийския залив и Индийския океан, осигурявайки охрана на основните нефтени коридори.

По-рано днес и европейският външен комисар Катрин Аштън заяви, че заплахата на Иран няма да откаже ЕС от евентуални санкции спрямо Техеран.

Агенциите припомнят, че в средата на декември членът на иранската парламентарна комисия за национална сигурност Парвиз Сарвари заяви, че по време на военноморските учения на Иран, които ще се проведат в пролива от 24 декември до 2 януари, ще се тренират действия по затварянето му.

Тогава това изявление предизвика скок на нефта на световните пазари. После обаче говорителят на иранското външно министерство заяви, че Техеран няма да затваря пролива по време на ученията.

По-рано през седмицата командващият иранските ВМС контра-адмирал Хабибола Саяри подчерта, че военните имат възможност да затворят пролива, но подобно решение може да бъде взето единствено от висшето ръководство на страната.