От БСП ще продължат да настояват броят на учениците да бъде само начален ориентир за средствата, които получават училищата, защото принципът парите да следват ученика би означавало все повече изтощаване на средните и малките училища и концентриране на средствата в големите градски центрове. Този ангажимент пое на среща с над 50 учители в Пазарджик водачът на листата на Коалиция БСП Лява България Янаки Стоилов.

Според него трябва да има допълващи и коригиращи критерии. „Ние отстояваме държавата да се ангажира с издръжката на държавните и общинските училища",категоричен бе Стоилов. Той е на мнение, че училището трябва да се разглежда освен като образователна институция и като институция, която играе все по-голяма възпитателна и социална роля.

По неговите думи това означава, че особено за децата, чиито семейства са с по-малки финансови възможности, е много важно  в училище да им се осигури хранене, а там където има възможност да се въведе ученическо облекло и да се оползотворява свободното време в различни извънкласни форми.

„По този начин ще направим училището място, в което децата са привлечени да бъдат и ще ги отделим от неблагоприятно въздействие. Стремим се в тези училища, в които се осигурява добро ниво на обучение и които се нуждаят от подкрепа, да бъдат създадени възможности и при малък брой деца да продължи обучението", обясни Стоилов.