Управата на японската централа „Фукошима" заяви, че обявените по-рано стойности на радиация, превишаваща нормите 10 милиона пъти, са плод на грешка при отчитането и поднесе своите извинения за объркването.

Не се посочва какви са нивата на радиацията към момента, но специалистите поясняват, че при реактор 2 тя опасно висока и евакуацията на работещите там е оправдана, предаде Би Би Си.

Междувременно много японци бяха силно обезпокоени при съобщението, че радиоактивното лъчение в централата е 10 милиона пъти над нормите.

По-рано днес говорителят на „Токио Електрик" Такаши Курита съобщи, че във водата, изтичаща от Втори блок в турбинното помещение са били измерени нива на радиоактивност 10 милиона пъти по-високи от обичайните за район в близост до АЕЦ. Беше обявено, че радиоактивността във въздуха в сградата е 1 000 милисиверта за час - четири пъти над максималното допустимо за работа на хора ниво.
Морската вода в близост до "Фукушима" е с нива на радиоактивния йод близо 2 000 пъти над нормата.

Междувременно стана ясно, че почти една четвърт от изследваните хранителни продукти в Япония е открито завишено ниво на йод и цезий.

Резултатите от измерванията дойдоха докато специалистите търсят начин да извадят от повредените реактори силно радиоактивната вода, събрана в активните им зони. Главният секретар на правителството Юкио Едано заяви в телевизионно интервю, че смъртоносната вода почти сигурно изтича през дупка в „кожуха" на реактора.

В четвъртък работата в АЕЦ „Фукушима" беше временно прекратена, след като бяха открити локви с ниво на радиоактивност от 10 000 пъти над нормата. Двамата работници, стъпили в тях, бяха настанени в болница с изгаряния.

Неочакваното повишаване на нивото на радиацията сериозно забавя опитите да бъде активирана отново охладителната система на атомната електроцентрала. Тя беше извадена от строя след мощното земетресение от 11 март, което беше последвано от разрушително цунами.