Трябва да започнем всичко отначало след управлението на ГЕРБ. Това заяви БСП лидерът Станишев в словото си пред Конгреса на Партия „Български социалдемократи", чийто гост бе той.

По време на Конгреса лидерът на българските социалдемократи Георги Анастасов връчи платформата на Партия „Български социалдемократи" на Станишев с пожеланието да отстоява позициите на България като европейски лидер.
Анастасов отбеляза, че както във футбола страната ни стана известна в Европа чрез Стоичков, така и в политиката България може да се прослави чрез президента на ПЕС Сергей Станишев.

По думите на БСП лидера ГЕРБ връща член първи в действителността. Налага се да започне отначало битката и отстояването на демокрацията и свободата в България, подчерта Сергей Станишев.

Той сподели, че преглеждайки новините тази сутрин е видял публикации за 10 ноември и за началото на прехода. Под една от тях е имало снимка с надпис - „Долу член 1 от Конституцията" (за ръководната роля на партията, б.р.) - едно от основните искания преди 23 години.

„Днес формално няма член 1, но фактически ни управлява едноличен авторитарен режим, който ежедневно отнема политически права на гражданите, гази демокрацията и свободата и разглежда държавата като своя собственост", заяви лидерът на БСП.

По думите му днес обществото ни е изправено пред власт, която иска да остане в управлението, дори след като загуби доверието на хората. „Властта става зловредна. Тя връща България и българите десетилетия назад в миналото, потапя хората в безпросветност и в отчаяние", добави Станишев.

БСП лидерът изрази надеждата си форумите на всички партии от левицата да „кажат ясно НЕ на този модел на управление и заедно в диалог трябва да намерим новата формула и визия за България".

Станишев отбеляза, че е необходима държава, която чрез правила не позволява монополите и картелите да смажат конкуренцията и да унижават хората.
Според лидера на БСП водещ приоритет трябва да бъде политиката за младите хора с акцент върху образованието, политиката на държавата за първи шанс за работа, грижата за младите семейства и за децата.

Сергей Станишев обяви, че БСП ще настоява алтернативните предложения на партията да се реализират още в рамките на бюджета за следващата година. „Ако това не се случи, ще ги реализираме след изборите", добави председателят на социалистите.