В писмо до финансовия министър Чобанов лидерът на ГЕРБ Борисов изразява притеснението си във връзка с разпределението на 500 млн. лева на българските общини по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Борисов подчертава „силното си безпокойство" по отношение на липсата на ясни критерии и аргументи.

По думите му има пренебрегване на определени общини с кметове от ГЕРБ, което показва отношението на кабинета към развитието на тези региони.

Според експремиера подобно е отношението и към жителите на село Бисер, за които не са отделени никакви средства за продължаване възстановяването на последствията от тежката трагедия.

Борисов настоява министър Чобанов да присъства на утрешната среща в Казанлък, на която ГЕРБ събира свои кметове от над 90 общини, пред които министърът да представи аргументите за взетото решение.

Припомняме, в своя мандат ГЕРБ бе обвиняван за същото от тогавашната опозиция, като дори се изтъкваха факти, как финансовият министър Дянков кара кметове от други политически сили да припознаят ГЕРБ срещу финансиране.

Вчера Чобанов увери, че е постигнато покритие на цялата територия на страната, като няма пропуснати региони и ресурсът на Програмата ще стигне за всички приоритетно оценени и класирани проекти на общините.

Финансовият ресурс е разпределен за проекти по сектори - за ВиК и управление на отпадъците - 78,3 млн. лв.; за транспортна инфраструктура - 104,6 млн. лв.; за социална инфраструктура - 197,5 млн. лв., в това число за училища и детски градини - 25 млн. лв., за висши училища 15,7 млн. лв., за здравеопазване 27 млн. лв., за спортни зали и съоръжения 62 млн. лв. и за други сектори 119 млн. лева. Общо за благоустройството на малките населени места по Програмата са разпределени 112 млн. лева.